fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici odgovorni za v.d. stanje u Tužilaštvu

Poslanici odgovorni za v.d. stanje u Tužilaštvu

Podgorica, (MINA) – Najveći krivci za nastanak v.d. stanja u Tužilaštvu su poslanici koji su propisali rigoroznu većinu za izbor vrhovnog državnog tužioca, ocijenio je bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Vrhovni državni tužilac, kao i članovi Sudskog savjeta, biraju se u parlamentu dvotrećinskom podrškom poslanika u prvom, odnosno tropetinskom u drugom krugu, a strogo propisani uslovi dovode ovaj sistem u političku blokadu.

“Najveći “krivci” za nastanak ovakvog v.d. stanja su poslanici koji su propisali ovakvu rigoroznu većinu za izbor, kod očigledne i notorne činjenice da je Skupština podijeljena po ključnim šavovima koji pucaju, čim se vlast i opozicija nađu u svojim bunkerima, na suprotnim stranama”, rekao je Mitrić za Pobjedu.

Kod činjenice da su za promjenu Ustava propisani još rigorozniji uslovi, kako je dodao, onda je tu kraj priče, “ali, nažalost, bezizlazne”.

Mitrić je kazao da ne vidi adekvatno pravno rješenje tog pitanja, bez političkog dogovora vlasti i opozicije.

“Oni su dužni da to učine, jer su svi zajedno zakonodavna vlast. A kad zakonodavna vlast ne funkcioniše, ne funkcioniše onda ni država na iole valjan način”, poručio je Mitrić.

Prethodno v.d. stanje u Tužilaštvu trajalo je, zbog nepostizanja konsenzusa u parlamentu, godinu i po, a prekinuto je izborom Ivice Stankovića za vrhovnog državnog tužioca.

Najčitanije