fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici Crno na bijelo traže ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Poslanici Crno na bijelo traže ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Podgorica, (MINA) – Poslanici koalicije Crno na bijelo podnijeli su Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu saglasnosti članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima.

Kako je saopšteno, to su uradili jer nemaju problem da se zakonsko rješenje za koje su glasali u parlamentu ispita na najvišem institucionalnom nivou, posebno imajući u vidu da je Zakon izazvao brojne polemike u javnosti.

„Svako fizičko i pravno lice, uključujući i vjerske zajednice, dužno je da poštuje kulturna dobra drugih, na isti način kao i svoja, a pravo na pristup kulturnom dobru može se ograničiti samo radi zaštite javnog interesa i prava i sloboda drugih“, kaže se u inicijativi koju su potpisali svi poslanici koalicije Crno na bijelo.

Dakle, kako se navodi, država je dužna da štiti kulturna dobra, što je detaljno razrađeno normama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, a koji je napisan i usklađen sa međunarodnim propisima.

„Postavlja se pitanje, da li član 12 Zakona, koji glasi “U slučajevima premještanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima vjerska zajednica, primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara”, predstavlja dovoljnu garanciju za zaštitu Ustavom propisanih članova 77 i 78”, navodi se u inicijativi.

Kako je saopšteno, poslanici koalicije Crno na bijelo takođe su inicirali ispitivanje da li je član 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa Ustavom.

„Cilj ove inicijative je da se potvrdi da je imovina države Crne Gore zaštićena, da niko neće i ne može odnijeti, otuđiti ili prisvojiti nešto što pripada našoj državi”, kaže se u saopštenju

Navodi se da su u poslaničkom klubu Crno na bijelo uvjereni u ispravnost svoje odluke da glasaju “za” i potrebu da se taj Zakon donese radi regulisanja prava i obaveza svih vjerskih zajednica.

„Zato potpuno mirne savjesti podnosimo Inicijativu za ocjenu ustavnosti jer smo sigurni u “kvalitet” zakona i u to da u njemu nema ništa što bi ovu državu i vjernike ugrozilo”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

DPS

DPS: Spajić da kaže da li je izjava Šćekića zvanični stav Vlade

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je premijera Milojka Spajića da se...