fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopa: Neregularne donacije podrivaju integritet izbora

Popa: Neregularne donacije podrivaju integritet izbora

Podgorica, (MINA) – Transparentnost u finansiranju partija i predizbornih kampanja jedan je od temelja evropske agende u borbi protiv korupcije, kazala je ambasadorka Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ona je na, online konferenciji “Finansiranje političkih partija i izbornih kampanja”, koju je organizovao MANS, rekla da EU tu oblast vrlo pažljivo prati u kontekstu pregovora sa Crnom Gorom.

“Neregularne donacije ili zloupotreba državnih resursa u svrhe izborne kampanje podrivaju integritet izbora, dobrog upravljanja i vladavine prava”, poručila je Popa.

Prema njenim riječima, Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) tek treba da pokaže proaktivan pristup u svim oblastima koje spadaju u njenu nadležnost, uključujući kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Nivo budžetske politike finansiranja političkih partija ostaje znatno ispod evropskog nivoa”, kazala je Popa.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, rekao je prostora za napredak ima na pretek, kako bi svi politički subjekti bili dovedeni u ravnopravan položaj.

“Nažalost, svi izborni procesi do sada bili su neravnopravni, ako imamo u vidu novčana sredstva koja su bila na raspolaganju učesnicima izbornih utakmica”, kazao je Bečić.

Tome, kako je naveo, svjedoče i neke od, već i u evropskim okvirima poznatih afera, kao što je afera “Koverta”.

“Brojne afere koje su obilježile crnogorski izborni i politički prostor u protekloj deceniji, a koje su dokumentovane u brojnim evropskim izvještajima, ostale su bez pravnog i političkog epiloga. Akteri ne da nijesu kažnjeni, već su neki i nagrađeni”, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, ključ je u vladavini prava i jakim institucijama.

“Treba nam sistem u kom neće biti vreća u politici i političkim kampanjama. Jer ko jednom uzme vreću, pa i najmanju, taj nije više slobodan čovjek. Trebaju nam političari kao slobodni ljudi, koji ne zavise od centara moći”, kazao je Bečić.

On je podsjetio da je Skupština krajem prošle godine donijela odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, koji, između ostalog, ima zadatak da definiše predlog Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Bečić je kazao da je uvjeren da aktuelni bojkot plenuma, radnih tijela i tog Odbora dijela parlamentarne opozicije neće značajno usporiti rad na izvršavanju proklamovanih zadataka tog radnog tijela.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva je stvaranje povjerenja u izborni proces.

Kako je kazao, demokratizacije crnogorskog društva nema bez jasnih procedura i njihove dosljedne implementacije.

“Transparentnost u trošenju budžetskih sredstava mora dostići svoj maksimum, a kazne za nepoštovanje svega navedenog moraju biti nepristrasno izricane od strane državnih institucija koje će postupati objektivno i bez pritisaka”, naveo je Bečić.

Ambasador Njemačke Robert Veber rekao je da finansiranje partija ima veze s demokratijom, ali i transparentnošću i borbom protiv korupcije.

On je kazao da će Njemačka nastaviti da pruža podržava Crnu Goru po tom pitanju.

“Ovdje se radi o jednom potpuno legitimnom aspektu u kojem partije dobijaju finansijsku podršku. S druge strane, ova oblast ima aspekt u kojem finansijski moćne institucije i pojedinci mogu da utiču na finansiranje politike na netransparentan način”, rekao je Veber.

Prema njegovim riječima, finansiranje partija samo po sebi nije loše i nemoralno, ali zavisi kako je balansirano, kontrolisano i transparentno.

Veber je kazao da ASK treba da ojača i unaprijedi svoj rad.

“Mi kao EU treba da podržimo unapređenje rada te institucije. Nadam se da ćemo dobiti impuls za debatu partija o finansiranju političkih stranaka”, rekao je Veber.

Zamjenik britanske ambasadorke, Stiv Arik, kazao je da su parlamentarni izbori prošle godine imali ogroman uticaj, i da je ponosan što je Ujedinjeno Kraljevstvo doprinijelo da izborni proces bude što transparentniji.

“Nadgledanje izbora je tek prvi korak u ostvarivanju prava građana u izbornom preocesu. Ono što treba da ga prati je adekvatno reagovanje institucija i odgovornost političkih aktera”, naveo je Arik.

On je rekao da podaci MANS-a pokazuju gdje postoje pravne praznine u toj oblasti.

“Očekujem da će političke partije adresirati ove nedostatke kroz Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i pokazati da mogu da učestvuju na izborima uz puno poštovanje zakona”, kazao je Arik.

Od toga, kako je rekao, zavisi povjerenje u buduće izborne procese.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković kazala je da su svaki novi izbori nosili političke krize i da su sve one bile dominantno vezane za finansiranje izbornih kampanja.

“U svakom novom izbornom ciklusu vidimo nove načine i širenje starih loših praksi. Tako se desilo i na izborima održanim prošle godine”, rekla je Ćalović Marković.

Takve prakse se, kako je navela, i ponavljaju i šire jer nema odgovora institucija.

“Na ovim izborima smo imali i vatrogasce koji su davali po nekoliko svojih plata, ali i visoke funkcionere jedne političke strukture koji, prema svojim prihodima i imovini, nikako nijesu mogli da skupe toliki novac koji su donirali tim političkim partijama u izbornoj kampanji”, kazala je Ćalović Marković.

Ona je rekla da je MANS uspio da dođe do nekih podataka o finansiranju iz inostranstva.

“Konkretno, postoje stranice na društvenim mrežama koje su finansirale oglašavanje određenih političkih struktura, a imale su administratore registrovane isključivo u Srbiji”, navela je Ćalović Marković.

Ona je kazala da su imali ozbiljne probleme kada su u pitanju posredničke firme koje su korišćene kao dobavljači u kampanji.

“Na posljednjim izborima imali smo kompaniju sa Kipra, koja je i po kiparskim standardima bila krajnje netransparentna, nije podnijela nijedan finansijski izvještaj otkad je osnovana, i ta firma bila je jedan od dobavljača u kapmanji”, navela je Ćalović Marković.

Govoreći o medijima, ona je kazala da su imali situaciju gdje su mediji suprotno zakonskim odredbama, nakon roka objavljivali svoje cjenovnike, prilagođavali ih ponudi drugih medija i dogovorima sa određenim političkim strukturama, i pružali politički marketing.

Ćalović Marković je ukazala da su partije i dalje nastavile da prikrivaju troškove terenske kampanje.

Ona je navela da je, kada je u pitanju učešće trećih strana, Crkva imala aktivnu ulogu na izborima.

“U toku izborne kampanje evidentno je da su određene političke strukture imale određenu korist od angažmana Crkve koja se legitimno borila za svoja prava u izbornoj kampanji”, navela je Ćalović Marković.

Ona je kazala i da su mjere iz trećeg paketa pomoći stanovništvu i privredi korišćene u političke svrhe.

“Evidentno je, imamo dokaze, vladajuća partija ih je promovisala kao svoje mjere”, rekla je Ćalović Marković.

Ona je dodala da nastavlja da se koristi institucionalna prednost.

“Imamo funkcionere nove vlasti koji idu u neke opštine i daju obećanja. Ono što još nijesmo vidjeli je da li se pritom koriste neki državni fondovi”, kazala je Ćalović Marković.

Ona je poručila da je neophodno mijenjati rukovodstvo ASK-a.

“Jedan korak, i to mnogo lošiji je razriješiti članove i promijeniti zakon, ali je mnogo teži i izazovniji put da ti novi ljudi zaista budu nezavisni. Ako toga ne bude, i sljedeći izbori će da budu isti ovakvi ili još gori”, zaključila je Ćalović Marković.

Konferencija je organizovana uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, Britanske ambasade u Podgorici i Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Najčitanije