fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaVanredni izbori doprinijeli bi razjašnjenju situacije

Vanredni izbori doprinijeli bi razjašnjenju situacije

Podgorica, (MINA) – Održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora bila bi dobra odluka, koja bi doprinijela razjašnjenju situacije i dobijanju proevropske vlade, ocijenio je ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, visoko ocijenio kvalitet odnosa dvije države uz zahvalnost za svestranu podršku Austrije, kao i dobru percepciju potreba Zapadnog Balkana i podršku njegovoj evropeizaciji i evropskoj perspektivi.

Navodi se da je, cijeneći da Crna Gora i Austrija imaju veoma dobre odnose, potvrdio interes za dalje unapređenje ekonomske i ukupne saradnje.

„Uz uvjerenje da će Crna Gora kroz realizaciju predsjedničkih i parlamentarnih izbora doći do stabilne i kompetentne izvršne vlasti, i nastaviti sa procesom intenzivnog demokratskog razvoja bliskom članstvu u EU, iskazao je uvjerenje u, kao i do sada, snažnu podršku Austrije Crnoj Gori i regionu“, kaže se u saopštenju.

Miler je, uz ocjenu o kompleksnosti političke situacije u Crnoj Gori, istakao da je uvjeren da su svi politički akteri razumjeli važnost momenta.

Kako je rekao, vjeruje i da postoji dovoljno odgovornosti o značaju izbora sudija i konačnom stavljanju Ustavnog suda u punu funkciju kroz kompromis i izbor četvoro sudija u prvom krugu glasanja, posebno imajući u vidu predstojeće predsjedničke izbore i niz upitnih odluka u odnosu na Ustav i ustavna načela donijetih u prethodnom periodu.

„Ostaje nada da će se sudije izabrati i da će sve biti spremno za izbore“, kazao je Miler.

Održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora bi, dodaje, bila dobra odluka koja bi doprinijela razjašnjenju situacije i dobijanju proevropske vlade.

Đukanović je, uz saglasnost sa ambasadorom, ukazao na važnost institucionalnog očuvanja zemlje, i ključni interes dobijanja kompetentne i nacionalno odgovorne vlade do koje se može doći samo organizovanjem parlamentarnih izbora.

„Podrška prijatelja kao što je Austrija uvijek je dobrodošla kako bi se Crna Gora stabilizovala i nastavila evropski put“, zaključio je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...