fbpx
NaslovnicaCrna GoraUnutrašnji dijalog od suštinske važnosti za napredak Crne Gore

Unutrašnji dijalog od suštinske važnosti za napredak Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Unutrašnji dijalog ključan je za prevazilaženje prepreka za napredak Crne Gore, kazao je predsjednik države Jakov Milatović nakon sastanka sa predstavnicima izbornih lista koje učestvuju na parlamentarnim izborima.

Milatović je novinarima rekao da je napredak u domenu vladavine prave, životnog standarda i evropskih integracija ključna stvar svih u Crnoj Gori.

„Za napredak je neophodan unutrašnji dijalog. Ja sam danas otpočeo unutrašnji dijalog u Crnoj Gori, pozivajući predstavnike izbornih lista koje će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima“, naveo je Milatović.

On je kazao da je sastanak bio dobar i konstruktivan.

Milatovic, dijalog
foto: MINA

„Unutrašnji dijalog je ključan kako bi se prevazišle prepreke koje su trenutno uska grla razvoja Crne Gore, u dijelu koji se tiče pravosuđa, ali i dijelu društvene kohezije oko održivog ekononomskog modela“, rekao je Milatović.

On je kazao da je jasno da će se nakon parlamentarnih izbora pronaći određena parlamentarna većina, ali je, kako je naveo, za napredak Crne Gore važna društvena kohezija oko ključnih, magistralnih pravaca razvoja države.

Milatović je ponovio da je unutrašnji dijalog od suštinske važnosti za razvoj Crne Gore i najavio da će biti nastavljen.

„Zaključak sastanka je bio da je ova vrsta unutrašnjeg dijaloga, koja je možda izostajala u prethodnom periodu, važna. Važno je održavati taj dijalog u kontunuitetu“, naveo je Milatović.

On je dodao da su se složili da će ovakav sastanak, u možda malo drugačijem formatu, biti održana po završetku parlamentranih izbora kako bi dodatno stavili u fokus goruća pitanja koja se, prije svega, tiču pravosuđa.

„Crnu Goru čeka izglasavanje sedmog sudije Ustavnog suda, tri člana Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca, reforme koje se tiču izbornog zakonodavstva, zakoni o skupštini i o Vladi“, kazao je Milatović.

Na pitanje zašto je organizovao sastanak prije parlamentarnih izbora i da li izlazi iz okvira svojih nadležnosti, Milatović je odgovorio da je ovo što su danas otpočeli stvar koja je puno značajnija od parlamentarne većine i vlade.

„Ovo je fokus na društvenu koheziju u Crnoj Gori, koja može doći jedino kroz pokretanje ovakve vrste unutrašnjeg dijaloga u zemlji, koji se tiče magistralnih pravaca, koji su važniji od svake parlamentrane većine“, rekao je Milatović.

On je naveo da društvo i političari treba da pokažu dodatnu dozu demokratske zrelosti.

Milatović je, odgovarajući na pitanje da li će pozvati na prekid funkcionerske kampanju, kazao da je dobro što se kampanja odvija u ambijentu nikad manjih tenzija.

On je pozvao da se u susret parlamentranim izborima svi ponašaju u domenu svojih zakonskih ovlašćenja.

„Na meni je odgovornost da dodatno apelujem na sve da pokažu privrženost demokratsku procesu i, naravno, to uključuje i nekorišćenje državnih resursa u kontekstu parlamentranih izbora“, naveo je Milatović.

On nije želio da komentariše to što na sastanak nijesu došli predstavnici tri izborne liste.

“Ne bih želio da komentarišem nedolazak predstvanika tri izborne liste, mislim da je i to demokratsko pravo svih“, kazao je Milatović.

On je dodao da građani najbolje mogu o tome da sude i da svima želi sreću na izborima, kao i dobru i fer izbornu utakmicu.

Milatović je naveo da misli da je pokazao ravnopravan odnos time što je pozvao sve predstavnike izbornih lista.

Jedan od lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić kazao je da smatra da su ove konsultacije dobre.

Spajić nakon sastanka sa Milatovićem
foto: MINA

„PES će ih nastaviti poslije izbora, jer ćemo biti najjača politička snaga koja će formirati vladu“, rekao je Spajić.

Lider Demokrata Aleksa Bečić naveo je da je bilo potpuno prirodno da bude na sastanku kao nosilac izborne liste koalicije koja će, kako je kazao, po opštim ocjenama biti jak i noseći stub buduće vlade i parlamentrane većine.

Bečić nakon sastanka sa Milatovićem
foto: MINA

On je rekao da je afirmisao dijalog, kao i potrebu da vode dijalog na simboličan način prije 11. juna, a nakon tog datuma dinamično, intenzivno i efikasno.

Bečić je naveo da su tri ključna pitanja koja je saopštio na sastanku.

On je kazao da je prvo i osnovno da do 11. juna poštuju Kodeks koji su potpisali.

Bečić je rekao da je drugi važan zadatak da nakon 11. juna Crna Gora brzo dobije jaku i stabilnu Vladu i parlamentarnu većinu.

To su, kako je dodao, ključne pretpostavke ostvarenja svih drugih društveno-političkih ciljeva na unutrašnjem planu i na planu evropskih integracija.

„Treći zadatak, za koji će vjerovatno biti potrebno malo više vremena nakon 11. juna, je da dođemo do prijeko potrebnog konsenzusa oko imenovanja u pravosuđu, i do potrebne većine na planu izborne reforme“, naveo je Bečić.

Kako je kazao, dijalog i kompromis su značajne, ali i skupe riječi u crnogorskom društvu.

„Ali vjerujem da se nakon završetka velikih tema koje su opretećivale društvo, stvaraju preduslovi za relaksaciju odnosa i za jedan zaista demokratski dijalog“, naveo je Bečić.

Nosilac liste Pokreta Preokret Srđan Perić kazao je da su na sastanku iznijeli tri očekivanja od Milatovića, a prvo je da pozove Vladu da obustavi funkcionersku kampanju, kojom se krši Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Perić nakon sastanka sa Milatovićem
foto: MINA

On je rekao da od Milatovića očekuju da pozove medije da ne favorizuju četiri liste u projektovanim budućim političkim procesima.

“I treće da u narednim potezima, pošto je zamjenik predsjednika jednog političkog subjekta, svoj kapacitet u tom smislu potpuno rastereti u budućim procesima”, naveo je Perić.

On je naglasio da ovo nije dogovor koji određuje budućnost Crne Gore, ali je signal da se mogu civilizovano voditi razgovori.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je ta partija od osnivanja privržena dijalogu o najvažnijim pitanjima u državi.

Ibrahimović nakon sastanka sa Milatovićem
foto: MINA

Pored toga, kako je dodao, na poziv Milatovića odazvali su se jer poštuju instituciju Predsjednika.

Ibrahimović je kazao da ga je današnji razgovor ohrabrio da su političari spremni da naprave iskorak kada je u pitanju opšte društveni konsenzus o važnim pitanjima, a posebno kada je u pitanju demokratizacija države i izbornog procesa.

„Gajim određeni optimizam da ćemo nastaviti sa ovakvim inicijativama i da ćemo pokazati kao političari da smo spremni za dijalog i kompromis oko pitanja koja su najvažnija za naše građane“, rekao je Ibrahimović.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović kazao je da su imali jako dobar i konstruktivan razgovor sa Milatovićem.

Vuksanović nakon sastanka sa Milatovićem
foto: MINA

„Smatramo da ovakvi razgovori mogu kreirati jedno drugo ozračje bez tenzija. Otvorili smo veliki broj pitanja i dogovorili da nakon izbora nastavimo razgovore o svoj problematici“, naveo je Vuksanović.

Predsjednik Force Genci Nimanbegu kazao je da je na sastanku prenio jasnu poruku, da Albanska alijansa želi dijalog.

Nimanbegu nakon sastanka sa Milatovićem
foto: MINA

On je poručio da ne žele da se problemi koji postoje stavljaju pod tepih.

“Cijenim da ćemo konzistentno raditi na jednakosti u Crnoj Gori i napretku zajednice”, rekao je Nimanbegu.

Nosilac liste Narodne koalicije Dejan Vukšić kazao je da je sastanak sa Milatovićem pokazao nešto novo na crnogorskoj političkoj sceni.

Vukšić nakon sastanka sa Milatovićem
foto: MINA

“Za vrlo kratko vrijeme, vezano ne samo za problematiku ovih izbora, otvorili smo i neke teme koje su prisutne na političkoj sceni, i za pola sata ili sat složili smo se za mnogo stvari“, naveo je Vukšić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije