fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaTraže ocjenu ustavnosti Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama

Traže ocjenu ustavnosti Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama

Podgorica, (MINA) – Poslanici Demokratskog fronta (DF) podnijeli su Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama kojim se zamrzava imovina ruskim državljanima.

Kako je saopšteno iz DF-a, njihovi poslanici su zatražili ocjenu ustavnosti članova 18 i 19 tog Zakona.

Iz tog političkog saveza naveli su da su razlozi za pokretanje tog postupka isključivo sadržani u zaštiti ekonomskih interesa Crne Gore, ljudskih prava garantovanih Ustavom i potvrđenih međunarodnim ugovorima.

“Bez prethodne odluke suda, zamrzavanje imovine ruskim državljanima dovešće Crnu Goru u ozbiljnu opasnost da se suoči sa višemilionskim zahtjevima koje će biti obavezna da isplati”, kaže se u saopštenju.

U DF-u smatraju da, imajući u vidu postojeći javni dug, najavljeni rebalans, gotovo potrošene budžetske rezerve, Ustavni sud mora zaustaviti taj “anticrnogorski i antiustavni naum, koji će ne kraju morati da plate crnogorski građani”.

Kako su kazali, čak su i donosioci tih odluka bili svjesni da krše Ustav i međunarodno ratifikovane ugovore, ali očigledno im je trenutna politička procjena doprinijela da zaborave na interese građana.

“Zato očekujemo hitno reagovanje Ustavnog suda i donošenje jedine moguće odluke kojom bi se pokušala spasiti odavno urušena ekonomija i već sad propala turistička sezona”, naveli su iz DF-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije