fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaSpremni da uspostave intenzivnije odbrambene veze sa Finskom

Spremni da uspostave intenzivnije odbrambene veze sa Finskom

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je spremna da uspostavi intenzivnije odbrambene veze sa Finskom, čime bi se, kroz razmjenu iskustava, doprinijelo daljem razvoju vojnih sposobnosti, saopštila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je sa ambasadorom Finske u Crnoj Gori Kimom Lahdevirtom razgovarala o aktuelnim bezbjednosnim izazovima, značaju integracionih procesa, kao i o bilateralnoj saradnji dvije države.

“Povodom aktuelne ukrajinske krize, Injac je izrazila zabrinutost zbog razvoja situacije u toj državi, naglašavajući važnost udruženog djelovanja NATO i EU saveznika u kontekstu odbrane evropske sigurnosti i zajedničkih vrijednosti”, rekli su iz Ministarstva.

Injac je, kako se navodi, naglasila važnost procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana i zahvalila ambasadoru za podršku Finske evropskim integracijama Crne Gore.

“Ona je iskazala spremnost Crne Gore da uspostavi intenzivnije odbrambene veze sa Finskom, čime bi se kroz razmjenu iskustava doprinijelo daljem razvoju vojnih sposobnosti”, kaže se u saopštenju.

Injac se osvrnula i na važnost članstva Crne Gore u Evropskom centru izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, čime se omogućava razmjena najbolje prakse sa državama članicama NATO i Evropske unije (EU), a u cilju unapređivanja kapaciteta u ovoj oblasti.

Lahdevirta je, kako se navodi u saopštenju, naglasio važnost članstva Crne Gore u NATO.

On je kazao da je zadovoljan što Crna Gora nastavlja svoj evropski put, navodeći da će i u narednom periodu, na tom putu, imati jasnu podršku Finske.

“Sagovornici su zaključili da su zajedničke evropske vrijednosti, koje baštine Crna Gora i Finska, stabilna platforma za jačanje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije