fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSNP i Joković da vrate mandate koaliciji ZBCG

SNP i Joković da vrate mandate koaliciji ZBCG

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) pozvao je Socijalističku narodnu partiju (SNP) i njenog lidera Vladimira Jokovića da vrate poslaničke mandate koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da se Demokratska partija socijalista (DPS), koja je bila poražena, vraća na velika vrata i drži ključne poluge u budućnoj vladi.

Mandić je, na konferenciji za novinare, rekao da su se 30. avgusta 2020. godine građani izjasnili i glasali da DPS više ne može da vodi Crnu Goru i podržali dotadašnje tri opozicione liste.

On je kazao da je, u ime DF-a, pregovarao sa svim predstavnicima stranaka koji su činili koaliciju Za budućnost Crne Gore.

Prema riječima Mandića, Glavni odbor (GO) SNP-a iznevjerio je dogovor i na prevaran način odlučio da zajedno sa DPS-om konstituiše novu vladu.

“Danas imam pravo da pozovem kolege iz SNP-a, njihov GO, Jokovića, kome sam vjerovao, da on i njegova stranka vrate poslaničke mandate koaliciji ZBCG”, naveo je Mandić.

On je kazao da “suštinski SNP prije parlamentarnih izbora 2020. godine nije imao nijednog poslanika u Skupštini, a danas ima pet”.

Mandić je rekao da se sa tih pet mandata, koji su dobijeni dogovorom, ne može raspolagati tako što će se oni “ponijeti DPS-u i lideru te partije Milu Đukanoviću”.

“Danas, kad se nadvila opasnost nad Evropom, kad niko ne može pretpostaviti kako će se razviti kriza u Ukrajini, dobili smo potpuno suprotan politički proces da se ovdje otvara teška politička kriza protiv koje će se DF i ZBCG boriti u institucijama i van institucija Crne Gore”, kazao je Mandić.

Kako je naveo, DF, kao stožer ZBCG, poziva SNP da se vrati programskim opredjeljenjima te koalicije, ili da vrati mandate.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević pozvao je Demokrate da se zajednički dogovore oko svih vidova institucionalne i vaninstitucionalne borbe.

“Da formiramo jedan organizacioni odbor u koji ćemo uključiti sve koji su spremi da pruže institucionalni i vaninstitucionalni otpor ovome što je sinoć dobilo negativnu kulminaciju odlukom članova GO SNP-a”, naveo je Knežević.

On je kazao da niko u Crnoj Gori nema pravo da se igra sa izbornom voljom.

Knežević je rekao da smatra da je, ukoliko se ne može postići dogovor u okviru parlamentarne većine i pronaći model zasnovan za rezultatima izbora od 30. avgusta, najbolje da se formira široka tehnička vlada, koja će organizovati prijevremene parlamentarne, lokalne i predsjedničke izbore.

“Želim da upozorim potpredsjednika Skupštine Ervina Ibrahimovića da ćemo, ukoliko se odluči za protivustavno i protivzakonito zakazivanje sjednice parlamenta, protiv njega podnijeti krivičnu prijavu”, naveo je Knežević.

On je kazao da SNP nije imao pravo da iznevjeri 133 hiljade glasača koalicije ZBCG.

Zato se, kako je naveo, pridružuje pozivu Mandića da poslanici SNP-a vrate mandate koaliciji ZBCG, ako ne žele da se vrate parlamentarnoj većini i poštovanju izborne volje.

Knežević je ocijenio da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj društveno-političkoj krizi.

Prema njegovim riječima, svaki ishitren, vještački potez, zasnovan na onome što nije izborna volja građana, već politička korupcija, Crnu Goru bi mogao da gurne u novu nestabilnost i sukobe.

“Pozivam faktore iz međunarodne zajednice da ne ohrabruje pojedine elemente iz parlamentarne većine da sa DPS-om učestvuju u nečemu što Crnu Goru može dovesti na ivicu stabilnosti”, naveo je Knežević.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević poručio je da je vrijeme da se stavi tačka na dnevno-političke podjele i krene u priču o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, dok traje globalna kriza.

“Očigledno da neki ljudi misle da se može korupcijom, političkim inženjeringom formirati vlast”, naveo je Medojević i poručio da je DF spreman za izbore.

On je kazao da je trenutak da svi zajedno sagledaju sve opcije i donesu odluku u interesu stabilnosti, mira i budućnosti Crne Gore, a ako toga ne bude, kako je naveo, DF uvijek ima plan i odgovor.

“Obratio bih se biračima u Beranama – svaki glas za SNP u Beranama je glas za Đukanovića i mafiju”, rekao je Medojević.

On je naveo da je DF uvijek adresa za pošteni, državni odgovor, i tačka otpora za bilo kakvu prevaru, korupciju, izdaju i za sve što je suprotno interesima građana.

“Dajte, svi mi koji smo 30. avgusta izvojevali pobjedu, da razmislimo šta da uradimo u interesu građana i države. Svi koji misle da mogu da prevare DF i simuliraju neke političke procese, moraju da znaju da će u DF-u i narodu koji stoji iza nas imati velike protivnike”, dodao je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije