fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaradnja Vlade i UNDP-a doprinijela napredovanju prema članstvu u EU

Saradnja Vlade i UNDP-a doprinijela napredovanju prema članstvu u EU

Podgorica, (MINA) – Odlična saradnja Vlade i UNDP-a i njegova kontinuirana podrška u sprovođenju velikog broja zahtjevnih reformi, doprinijela je da Crna Gora efikasno i kvalitetno ispuni brojne obaveze na evropskom putu, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je to rekla na sastanku sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i direktoricom Regionalne kancelarije UNDP za Evropu i Centralnu Aziju, Ivanom Živković.

Gorčević je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, istakla da Crna Gora ima ambiciozan, ali realan rok da do 2026. godine zatvori sva pregovaračka poglavlja i da će joj u tom procesu biti potrebna dalja ekspertska podrška UNDP-a, kroz angažovanje eksperata i pripremu strateških dokumenata u više oblasti.

Živković je čestitala Crnoj Gori na dobijanju pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava (IBAR).

On je istakla da je UNDP spreman da podrži Crnu Goru u implementaciji strateških prioriteta i reformi definisanih Planom rasta za Zapadni Balkan, posebno u oblastima vladavine prava, razvoja privatnog sektora i zelene i digitalne tranzicije.

“Procesi pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i ispunjavanja Agende održivog razvoja u velikoj su mjeri komplementarni, jer je u Crnoj Gori čak dvije trećine mjera u okviru 17 Ciljeva održivog razvoja povezano sa pregovaračkim poglavljima”, rekla je Živković.

Kako je kazala, dvije decenije partnerstva između UNDP-a i EU na globalnom nivou podsticaj su za nastavak zajedničkog rada na prioritetima iz ta dva procesa, naročito u oblastima ekološke održivosti, pravde i socijalne politike, za dobrobit čitavog crnogorskog društva.

Navodi se da su Gorčević i Živković razgovarale i o podršci UNDP-a u sprovođenju Reformske agende kao novog i zahtjevnog instrumenta koji treba da omogući implementaciju sveobuhvatnih reformi u Crnoj Gori.

“Izrazile su zadovoljstvo saradnjom i ekspertskom podrškom UNDP-ja na polju promovisanja rodne ravnopravnosti i konkretnim rješenjima čiji je cilj napredak u ovoj važnoj oblasti”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije