fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerić: Crna Gora usred borbe za podjelu plijena za duži period

Perić: Crna Gora usred borbe za podjelu plijena za duži period

Podgorica, (MINA) – Crna Gora predstojeće predsjedničke izbore dočekuje usred borbe za podjelu plijena za duži period, moguće i za nekoliko decenija, ocijenio je jedan od pokretača Preokreta Srđan Perić.

On je kazao da se suštinski gleda u proces u kome bi političke korporacije željele da uspore demokratske procese – na način da se izbjegava podnošenja odgovornosti, a potom i pasivizuje energija kritički orijentisane misli.

Perić je, u intervjuu agenciji MINA kazao da je želja tih političkih korporacija formiranje političkih megastruktura, kao i da, u toj namjeri, svako “vuče” na svoju stranu.

“Ukoliko u tome uspiju, lako možemo skliznuti u neku vrstu hibridnog autokratsko-oligarhijskog modela vladanja gdje ćemo opet slušati priče “o mladim, lijepim i pametnim”, koja će obilovati apsolutno nerelanim obećanjima”, smatra Perić.

On je kazao da, dok se dođe do spoznaje koliko takva vrsta modernog mita košta, cijena će već biti ogromna i ogledaće se u neodrživosti sistema i dugoročnoj stagnaciji – ne samo ekonomskoj.

“Dakle, kada je ulog tako veliki, očekujmo sve – od arogantnog etiketiranja neistomišljenika pa sve do dilova koji na prvu loptu ne izgledaju mogući”, rekao je Perić.

On je kazao da je, sa druge strane, u pozitivnom scenariju, ovo prilika da se nasuprot tome dobije osnaženi građanin koji to ne bi dozvoljavao.

“Ovog puta je “lopta u njegovim nogama”, a ako je prepusti oligarhijama za dug period može zaboraviti da će on – građanin, u praksi odlučivati o bilo čemu značajnom. Dakle, vrijeme je političke vododjelnice – odluka zavisi od građana”, ocijenio je Perić.

Upitan da li će Preokret imati svog kandidata na predsjedničkim izborima, on je odgovorio da je taj pokret pokrenut sa planom sopstvenog postepnog snaženja i promovisanja rješenja.

“Naši koraci i aktivnosti su usmjereni ka narednim parlamentarnim izborima i svako odstupanje od te strategije za nas bi prestavljalo bespotrebno gubljenje energije”, rekao je Perić.

On je naveo da u Preokretu žele političku snagu koja će biti utemeljena u onom što nude.

“I to iz sasvim praktičnog razloga. Želimo doći do tačke kada ćemo moći sprovoditi ono za što se zalažemo. Takav pristup podrazumijeva istrajnost”, dodao je Perić.

On je kazao da će predsjednički izbori Crnoj Gori donijeti ili prelazak u fazu političkog razvoja kada će se scena jasnije profilisati ili će se nastaviti agonija ukoliko “postoje dogovori za koje sada gotovo svi tvrde da ih nema”.

Kako je dodao, svi izbori su prilika da zajednica pošalje snažan impuls šta želi.

“Ukoliko budemo gledali još jednu predstavu u dva čina u kojoj unaprijed znamo da se namještaju pozicije u kome se snaži oslabljena struktura prethodne vlasti – onda imamo nastavak agonije”, rekao je Perić.

Kako je dodao, ukoliko se ipak bude prisustvovalo smislenim kampanjama iz kojih bi trebalo dobiti pomiriteljsko lice Crne Gore – tada će se moći reći da je politički sistem počeo da se gradi na zdravim osnovama.

“Nećemo dugo čekati da vidimo koji put je izabran”, saopštio je Perić.

On je kazao da bi bilo bi blagotvorno da Crna Gora za predsjednika ili predsjednicu dobije ličnost koja ima kapacitet da inicira tako potreban opštedruštveni dijalog “kako bismo se zaokruživali kao zajednica”.

Prema riječima Perića, u idealnim okolnostima on ili ona bi imao sposobnost da integriše zajednicu i da bude glas savjesti u kritičnim trenucima po jedno društvo.

“S obzirom da mi na oko mjesec i po dana pred izbore nemamo ni izbliza zaokruženu listu kandidata – ime prvog konkretno navedenog pretendetna smo dobili sinoć – bojim se da bi sve mimo odgovora na ravni principa bila neka vrsta pukog nagađanja”, smatra Perić.

On je kazao da su motivi odlaganja saopštavanja imena kandidata različiti.

“Demokratska partija socijalista i njihovi partneri imaju jasan motiv da pokušaju doći do kombinatorike kada bi njihov kandidat išao u drugi krug i dobio što je moguće “pogodnijeg” rivala, koji bi bio odbijajući za birače sklonije apstineneciji”, smatra Perić.

On je kazao da je druga strana preokrupirana time ko će biti najjači i prigrabiti najznačajniji politički profit.

Prema riječima Perića, već se sada priča ko bi trebalo da bude predsjednik države, premijer i predsjednik Skupštine.

“Pazite sa kakvom lakoćom ljudi projektuju raspodjelu tih funkcija. Da je pristup bio drugačiji, znali bismo makar pola godine unaprijed ko je osoba koja objedinjuje težnje široke liste saveznika sa te strane, iza koje oni staju”, ocijenio je Perić.

On je kazao da je takav kandidat mogao pokazati kapacitet da ima pomiriteljsku ulogu, a na tim osnovama bi se pokazala posvećenost da se gradi dugoročno održiva zajednica.

“Međutim, svjedočimo tome da nije primarni cilj bio doći do predsjednika koji bi imao široku podršku i bio garant političke stabilnosti i unutrašnje integracije, već postići što bolju poziciju u procesu rekonfiguracije političke scene koja bi sasvim marginalizovala ulogu građana”, smatra Perić.

Sve to, kako je zaključio, već sada snažno otvara potrebu da se istrajava na pristupu koji bi preokrenuo aktuelni preovlađujući doživljaj politike u kome je sve prvenstveno podređeno osvajanju plijena, a ne dobrobiti zajednice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije