fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaMarović: Potrebna sveobuhvatnija analiza Otvorenog Balkana

Marović: Potrebna sveobuhvatnija analiza Otvorenog Balkana

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je primarni cilj članstvo u Evropsku uniju (EU), kazala je ministarka evropskih poslova Jovana Marović, dodajući da je potrebna sveobuhvatnija analiza na osnovu koj država može zauzeti stav prema inicijativi Otvoreni Balkan.

Marović je, u razgovoru sa ambasadorom Slovenije Gregorom Preskerom, kazala da je vidljiv napredak u vladavini prava prioritet Vlade.

„Bez napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i nezavisnosti institucija nema pomaka u procesu evropske integracije“, rekla je Marović, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Marović je upoznala Preskora sa planovima Vlade usmjerenim na ispunjenje privremenih i dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24 do kraja godine.

Marović je kazala da slijedi racionalizacija pregovaračke strutkure koja će omogućiti efikasniji i brži nastavak pregovaračkog procesa.

“Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Marović je istakla da je potrebna sveobuhvatnija analiza na osnovu koje Crna Gora može zauzeti svoj stav, poručivši da je našoj državi primaran cilj članstvo u EU”, navodi se u saopštenju.

Presker je, kako se dodaje, kazao da Slovenija ima institucionalno znanje u spremna je da pomogne Crnoj Gori i pruži bilateralno-tehničku pomoć u različitim oblastima pregovaračkih poglavlja.

„Ohrabruje deblokada procesa i planirane promjene u pregovaračkoj strukturi koji treba da budu impetus daljeg rada Vlade“, kazao je Presker.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije