fbpx
NaslovnicaGlavna vijestGrupa poslanika EP traži ispitivanje Varheljijeve uloge u BiH

Grupa poslanika EP traži ispitivanje Varheljijeve uloge u BiH

Strazbur, (MINA) – Grupa poslanika Evropskog parlamenta tražila je od predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen da se istraži uloga evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija u krizi u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, grupa poslanika, u pismu upućenom fon der Lajen, pita da li ona smatra da je ponašanje Varheljija bilo u skladu sa zvaničnom politikom Evropske unije (EU) prema BiH.

Poslanici su se obratili fon der Lajen nakon što je procurio dokument u kojem šef delegacije EU u BiH Johan Zatler sugeriše da je Varhelji otvoreno dogovarao “potencijalno razbijanje BiH” sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

U dokumentu se navodi da se Varhelji navodno saglasio sa Dodikom u pogledu datuma posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

“Predstavnici Komisije ne mogu smirivati separatističke pokrete na ovaj način. Ako se dovede u pitanje nepristrasnost Komisije, krhka geopolitička ravnoteža odmah će postati ugrožena”, upozorava se u pismu.

Grupa poslanika je istakla da Evropska komisija, kao neutralna strana, ima ključnu ulogu u poštovanju zaključaka Dejtonskog sporazuma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije