fbpx
NaslovnicaCrna GoraGorčević: Najzahtjevnija faza pregovora nakon IBAR-a

Gorčević: Najzahtjevnija faza pregovora nakon IBAR-a

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori, nakon dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), slijedi najzahtjevnija faza pregovora, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), Gorčević je danas razgovarala sa ministrom za savezne i evropske poslove njemačke pokrajine Hesen, Manfredom Pencom.

„Dobijanje pozitivnog IBAR- a dolazi kao rezultat osmomjesečnog zalaganja, rada i rezultata koji su ostvareni u poglavljima 23 i 24”, kazala je Gorčević.

Kako je dodala, efikasan rad nadležnih ministarstava i Skupštine na izradi i usvajanju strateških i zakonodavnih akata su potvrdili odlučnost Crne Gore da iskoristi istorijski momenat i ubrza put ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Gorčević je, govoreći o reformama koje je Vlada sprovela u prethodnom periodu, istakla da za Crnu Goru, nakon dobijanja IBAR-a, slijedi najzahtjevnija faza pregovaračkog procesa.

„Tokom koje će doći do zatvaranja poglavlja kod kojih su se za to stekli uslovi”, rekla je Gorčević.

Penc je pozdravio ostvarene rezultate i kazao da očekuje će u narednom periodu saradnja između Crne Gore i pokrajine Hesen biti intenzivirana.

„Posebno u dijelu uspostavljanja jačih ekonomskih veza”, rekao je Penc.

On je istakao da postoji mnogo dobrih ideja i planova za konkretne oblike saradnje između državnih institucija i poslovnog sektora Crne Gore i Njemačke.

Kako je saopšteno iz MEP-a, Gorčević i Penc su se saglasili o potencijalima jačanja saradnje u oblastima kao što je poljoprivreda, infrastruktura, turizam i ICT sektor.

Oni su istakli da nije potrebno čekati ulazak Crne Gore u EU, već da saradnja u nizu oblasti od zajedničkog interesa, može odmah započeti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije