fbpx
NaslovnicaCrna GoraGA: Crna Gora nakon pozitivnog IBAR-a na prekretnici

GA: Crna Gora nakon pozitivnog IBAR-a na prekretnici

Podgorica, (MINA) – Za Crnu Goru, nakon dobijanja pozitivnog Izvještaja o isupnjenosti privremenih mjerila (IBAR), slijede suštinski institucionalni ispiti, jer država mora postići konkretne rezultate, prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazali su iz Građanske alijanse (GA).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su naveli da je Međuvladina konferencija koja će 26. juna biti održana u Briselu, a na kojoj bi trebalo da bude usvojen IBAR, potvrda da je Crna Gora napravila još jedan važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

„Međutim, za Crnu Goru tek slijede suštinski institucionalni ispiti, jer se u narednom periodu moraju postići konkretni rezultati prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, navodi se u saopštenju.

Iz GA su kazali da je nakon političkog sprinta kojim su, kako se naveli, kao na traci usvojeni veoma bitni zakoni koji tretiraju pomenute oblasti, vrijeme da se podvuče crta i kroz potpuno inkluzivan proces, kao što su obećali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, detektuju i izmijene svi nedostaci donesenih zakonskih rješenja.

„Svako eventualno skretanje sa reformske agende, podrazumijeva izostanak konkretnih rezultata i može se smatrati direktnom opstrukcijom našeg EU puta“, upozorili su iz GA.

Kako su rekli, zato će vrijeme jasno pokazati ko se iskreno zalaže za Crnu Goru koja baštini EU vrijednosti, a ko to čini samo zarad štrikova u Briselu i trenutne političke koristi.

„Uzimajući u obzir činjenicu da velika većina građana želi da naša država što prije bude dio evropske zajednice, donosioci odluka moraju odlučno iskoristiti povoljan momenat i ohrabrujuće poruke zapadnih partnera“, rekli su iz GA.

Oni su poručili da će u suprotnom Crna Gora tumarati mračnim i nesigurnim putevima koji vode u političku i bezbjednosnu neizvjesnost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije