fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Zakon o tužilaštvu vratiću na ponovno odlučivanje

Đukanović: Zakon o tužilaštvu vratiću na ponovno odlučivanje

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da će Zakon o državnom tužilaštvu vratiti parlamentu na ponovno odlučivanje.

Đukanović je na konferenciji za novinare na Cetinju, upitan da prokomentariše navode da je Demokratska partija socijalista (DPS) van parlamenta zbog tužilačkog zakona i da je Tužilaštvo bilo neka vrsta zaštite te partije, rekao da je to uobičajena zamjena teza.

Đukanović smatra da nova vlast želi da uspostavi apsolutnu kontrolu nad ukupnim sistemom vlasti.

„Oni žele da uspostave kontrolu i nad sudskom vlašću i sada bi željeli da podignu dimnu zavjesu optužujući da se DPS uplašio donošenja tužilačkog zakona. Ne, nema razloga ni za kakav strah“, poručio je Đukanović.

Ustav, kako je naveo, ne dozvoljava da parlamentarna većina ili izvršna vlast uspostavljaju kotnrolu nad sudskom vlašću.

„Mislimo da se na ovaj način ruše temeljni demokratski principi, ruši naše partnerstvo sa EU“, dodao je Đukanović.

On je kazao da je u posljednjem mišljenju Venecijanske komisije (VK) jasno ukazano šta je neprihvatljivo, međutim, kako je naveo, sve to je brutalno ignorisala vladajuća koalicija.

„Očigledno da nova vladajuća koalicija ne vjeruje da u redu profesionalaca, u redu svih tužilaca u Crnoj Gori ima bilo koga ko je spreman da preuzme u svoje ruke partijski bič, koji pokušava da im u njihove ruke ugura nova vladajuća koalicija“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je potrebno pronaći nekog iz šireg kruga nekih pravnika, ko formalno zadovoljava uslove propisane novim zakonom, a ko će nastaviti brutalni revanšizam.

„Ne mislim da će ova aktuelna vladajuća većina i Vlada biti dugog vijeka na političkoj sceni Crne Gore, ali koliko god to trajalo na ovaj način se kreira vrlo loša praksa. To je ono protiv čega protestuje DPS. Nema nikakvog straha“, istakao je Đukanović.

On je podsjetio da je 2014. godine Vlada donijela set reformskih zakona u oblasti pravosuđa, kojim je, uz saglasnost EU, Tužilaštvu utemeljen status samostalnog državnog organa i status nezavisne grane vlasti za sudsku vlast.

Đukanović je kazao da DPS nije donio odluku o bojkotu.

„DPS taj izbor ima pred sobom, o njemu će odgovorno razmisliti. Odluku će donijeti i o njoj će obavijestiti javnost“, naveo je Đukanović i dodao da je za sada poslanički klub te partije u parlamentu, ali ne ulazi u plenarnu salu.

Đukanović je, na pitanje kako razumije jučerašnje poruke izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule i evropskog parlamentarca Vladimira Bilčika, odgovorio da čuju to što kažu uvaženi evropski partneri i da ozbiljno analiziraju svaku poruku.

„Ali moram da priznam da bih više volio da sam čuo koju riječ od predstavnika EU na temu brutalnog ignorisanja preporuka VK“, kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je naveo da, uz svo razumijevanje značaja političke sudbine ministra pravde Vladmira Leposavića, glasanje o njegovoj smjeni nije nikakav motiv ni za napuštanje, niti za povratak u parlament.

„Kada bih se ja pitao, ne samo ljudi poput Leposavića, nego mnogi u toj Vladi, počev od premijera, nikada ne bi došli u šansu da se nađu na tim pozicijama. Ne očekujte od nas da mi rješavamo pitanje koje nije naše“, kazao je Đukanović.

DPS je, kako je naveo, nedvosmisleno rekao sve što je trebalo o Srebrenici.

„Ako ne budemo u parlamentu, pa neka se predstavnici saveza tri vladajuće koalicije suoče sa svojom odgovornošću i neka vide kakav je njihov odnos prema negiranju genocida u Srebrenici“, rekao je Đukanović.

Upitan da li očekuje da Temeljni ugovor sa SPC bude objelodaljen prije potpisivanja, Đukanović je rekao da je dobro da se institucionalizuje odnos države sa vjerskim zajednicama i dodao da su prethodne vlade mnogo radile na tome i da je potpisano nekoliko ugovora sa drugim vjerskim zajednicama.

Tokom ljeta prošle godine, kako je dodao, takav ugovor ponuđen je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a uslov je bio da se ta crkva registruje u Crnoj Gori.

„To je tada odbijeno, jer su postojali preči interesi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Njihovi interesi su bili da zaoštre odnose sa Crnom Gorom u nadi da će na izborima 30. avgusta dovesti do promjene vlasti“, naveo je Đukanović.

To se, kako je kazao, i dogodilo, ali nada da će to obezbijediti ostvarivanje nekih inbteresa SPC u Crnoj Gori mimo ustavno-pravnog sistema, je lažna nada.

„Čuli smo i ocjenu premijera Zdravka Krivokapića da je predlog ugovora promijenjen i da su dvije odredbe u suprotnosti sa Ustavom. Čuli smo i poziv da se prije potpisivanja crnogorska javnost upozna sa sadržajem ugovora“, rekao je Đukanović.

On smatra da bi to bila državno odgovorna politika i u skladu sa principima transparentnosti.

„Izražavam sasvim logičnu nadu da Vlada niti bilo koji drugi odgovorni organ ili pojedinac u Crnoj Gori neće pristati na potpisivanje bilo kakvog ugovora, kojim bi se urušavao ustavno pravni sistem i ugrožavali nacionalni interesi Crne Gore“, istakao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je dobio predlog za 18 novih ambasadora Crne Gore.

„Usaglasili smo se oko jednog broja ambasadora. Oko drugog dijela se nijesmo složili, vjerujem da se oko jednog dijela nećemo složiti, ali smo pokazali spremnost da dodatno razmislimo“, rekao je Đukanović.

On je naglasio da neće podržati bilo kog diplomatu koji je na bilo koji način ikada radio, ili govorio protiv Crne Gore.

Na pitanje zašto nema političkog Savjeta DPS-a, Đukanović je odgovorio da je odluka o formiranju donesena, ali da već nekoliko godina, sticajem raznih okolnosti, nikako da se uspostavi,

Na pitanje da li ima novca na bankovnim računima u inostranstvu, Đukanović je odgovorio da nema račune u inostranstvu, ni novca na tim nepostojećim računima.

On je dodao da nema imovinu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i državljanstvo te države.

“Jedino državljanstvo koje imam je crnogorsko”, kazao je Đukanović.

Đukanović je, upitan da li je tokom boravka u Sloveniji odvojeno razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučiće, rekao da nije imao bilateralni susret sa njim.

“Ne vidim nikakav posebni interes da iniciram razgovor sa predsjednikom Srbije, očigledno nema ni on tog interesa”, kazao je Đukanović.

On dodao vjeruje da ako se promijene okolnosti da će razgovarati kao odgovorni ljudi.

“Kakvi kod bili naši lični odnosi dok obavljamo funkcije mi smo dužni da štitimo intrese naših država”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li je u Sloveniji bilo rasprave o nepromjenljivosti granica, Đukanović je rekao da se zalagao za to da se u završnom dokumentu nađe mjesto ocjeni o neprihvatljivosti promjene granica.

“Nažalost nije bilo konsenzusa oko toga. Tegobno je usaglašavati deklaraciju gdje svaka formulacija mora biti podržana od svakog učesnika”, rekao je Đukanović.

Na pitanje kako vidi danas Crnu Goru, 15 godina od nezavisnosti, Đukanović je odgovorio da je u tom periodu država imala ozbiljan razvoj.

“Pored uspona bilo je i padova, jer nema nijednog društva koje samo ima kontinuitet uspjeha, posebno se to može očekivati od društva koje je tek nezavisnošću stalo na put upravljanjem vlastitim demokratskim razvojem”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, današnjim dešavanjima u Crnoj Gori je nešto čime se država ne može ponositi.

“Ono čime se može ponositi jeste da je pokazala zrelost da realizuje promjenu vlasti, da posle 30 godina parlamentarizma dođemo do toga da svi učesnici izbora priznaju rezultate izbora”, naveo je Đukanović.

Đukanović je poručio da ko god bio vlast, mora ozbiljno raditi na podizanju nacionalne odgovornosti društvu u cjelini, da svaka sljedeća promjena vlasti ne bi bila ovako dramatična.

“Ja mislim da je uprkos svim udarima, koji izgledaju neugodno, Crna Gora stabilna na evropskom putu, niko je neće moći skloniti sa tog puta i da je naša odlučnost da se ide tim putem nepokolebljiva”, kazao je Đukanović.

Najčitanije