fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaCrna Gora spremna da doprinese daljem snaženju OEBS-a

Crna Gora spremna da doprinese daljem snaženju OEBS-a

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je spremna da doprinese daljem snaženju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) kako bi sprovela svoj mandat do kraja, poručio je vršilac dužnosti generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), Radovan Bogojević.

On je učestvovao na zasjedanju Stalnog savjeta OEBS-a u ojačanom formatu, uz prisustvo visokih predstavnika država učesnica, koje je na inicijativu predsjedavajuće Sjeverne Makedonije održano u Beču.

Kako je saopšteno iz MVP-a, na sastanku su razmatrane tri ključne teme koje u kontinuitetu, od početka ruske agresije na Ukrajinu, opterećuju funkcionisanje OEBS-a: izbor predsjedavajućeg u 2024. godini, usvajanje jedinstvenog budžeta organizacije i izbor generalnog sekretara i rukovodećih pozicija za tri OEBS-ove nezavisne institucije.

Bogojević je naglasio da je brutalna agresija Ruske Federacije imala pogubne posljedice i van ukrajinskih granica i uticala na političku i ekonomsku stabilnost širom Evrope i svijeta.

On je dodao da je, tokom dužeg perioda, snažno uticala i na funkcionisanje OEBS-a.

Iz Ministarstva su kazali da je tokom sastanka istaknut značaj OEBS-a kao međunarodne organizacije sa jednistvenim sveobuhvatnim pristupom bezbjednosti.

“Naglašeno je da neslaganje pojedinačne države učesnice ne smije ugroziti mandat OEBS-a i dovesti u pitanje ključne mehanizme za funkcionisanje organizacije”, navodi se u saopštenju.

Bogojević je rekao da je njihova zajednička obaveza da osnaže OEBS kako bi organizacija sprovela svoj mandat, što znači stabilno rukovođenje, izbor posvećenog predsjedavajućeg i predvidljivo i efikasno finansiranje.

“Crna Gora je spremna da konstruktivno doprinese uspješnom rješenju krajnje ozbiljne situacije u kojoj se OEBS trenutno nalazi“, istakao je Bogojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...