fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaAbazović: Vjerujem da ću se uskoro sresti sa zvaničnicima Srbije

Abazović: Vjerujem da ću se uskoro sresti sa zvaničnicima Srbije

Podgorica, (MINA) – Odnosi Srbije i Crne Gora moraju se izdići na viši nivo, ocijenio je crnogorski premijer Dritan Abazović, dodaojući da vjeruje da će se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije.

Abazović je u intervjuu za N1 kazao da se ne bi saglasio sa ocjenom da su odnosi Srbije i Crne Gore možda i najgori u istoriji.

“Ne bih rekao da su najgori, rekao bih da ih moramo izdići na viši nivo. Daćemo sve od sebe, pokušaćemo. Vjerujem da ću se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije“, kazao je Abazović.

On je rekao da sa strane Crne Gore neće biti problema.

„Da bi odnosi bli dobri i kvalitetni kakve svi želimo, potrebno je dvoje“, dodao je Abazović.

On je kazao da je unaprijed govorio da je logično da mu prva zvanična posjeta bude Briselu.

“Nakon toga, već je nekoliko posjeta zakazano unaprijed i nekoliko zajedničkih sastanaka. Nisam formalista oko toga. Vrata zvaničnicima Srbije su otvorena, njima je poziv takođe otvoren u svakom trenutku”, rekao je Abazović.

Govoreći o borbi Crne Gore protiv korupcije i organizovanog kriminala, Abazović je istakao da je ovo što se desilo u posljednjih mjesec u Crnoj Gori istorijski.

“Zato što su istrage i akcije išle protiv nosilaca visokih funkciija u sudskoj vlasti. To se nije dešavalo ranije, po tome je specifično”, kazao je Abazović.

On je naveo da se, kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, prije godinu krenulo u snažan obračun, kada su pohapšene sve vođe kavačkog klana koji su u tom trenutku bili u Crnoj Gori.

“Nakon toga smo prešli na drugi klan, i mislim da imamo čime da se pohvalimo i u prethodnih godinu i po. I sada, sa novim specijalnim tužiocem i sa osvježenjima koja očekujemo u svim institucijama, samo želimo da tu borbu podignemo na značajno veći nivo”, smatra Abazović.

Na pitanje kako to misli da radi sa Demokratskom partijom socijalista, koju je godinama označavao kao jedan od glavnih stubova korupcije, Abazović je odgovorio “evo ovako kao što vidite”.

“Neka rezultati pričaju. Sve kritike prihvatam, neka rezultati pričaju. Za 20 dana je urađeno više nego za 20 godina”, istakao je Abazović.

On je rekao da se ozbiljna politika ne vodi sa strahom i ne vodi se bez preuzimanja rizika.

“Mi smo se u jednom trenutku odlučili da preuzmemo rizik, da preuzmemo odgovornost i da vodimo Crnu Goru ka Evropskoj uniji. To je naša misija. U tome ne treba da bude straha”, kazao je Abazović.

On je dodao da očekuje da bude opstrukcija.

“Ne samo sa jedne strane, nego će ih vjerovatno biti i sa drugih strana. Žalosno je, ali to je tako, ne samo u Crnoj Gori, već i u svim drugim zemljama regiona”, naveo je Abazović.

On je pozvao sve na politički dijalog.

“Crna Gora ne pripada nikome ni manje ni više, potpuno je nevažno i ko je vlast, ko je opozicija. Svi smo mi da Crna Gora bude u EU i svi mi koji smo da Crna Gora bude u EU treba da damo samo mali doprinos tome, samo mali, mizerni doprinos tome, a to će u konačnici da bude zaista veliko”, rekao je Abazović.

Upitan da li Crna Gora može ubrzanim putem u EU, u skladu sa aktuelnom situacijom i ratom u Ukrajini ili sporijim, u skladu sa, kako to neki tumače, predlogom Emanuela Makrona o novom uređenju Evrope, Abazović je ponovio da je osjetio veliki optimizam u razgovoru sa zvaničnicima EU.

“Ne mislim da je to neki poseban fast check, mislim da je to nešto što bi trebalo da bude naša zasluga. Ali da bi mi došli u situaciju da imamo zaslugu, mi moramo da izvršimo nekoliko domaćih zadataka. I za tu vrstu odgovornosti, niko drugi ne može da je preuzme osim nas samih”, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...