fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodnijeće inicijativu za ocjenu ustavnosti GKU-a

Podnijeće inicijativu za ocjenu ustavnosti GKU-a

Podgorica, (MINA) – Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast uprave i pravosuđa suprotan je Zakonu o radu, kao i Ustavu Crne Gore, kazali su iz Sindikata sudstva i najavili da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti GKU-a.

Iz Sindikata su kazali da su GKU početkom februara potpisali Vlada Crne Gore i Reprezentativni sindikat uprave i pravosuđa (RSUP).

“Sindikat sudstva je jedini reprezentativni sindikat za potpisivanje GKU-a za oblast sudstva, što je definisano i članom 185 Zakona o radu, koji jasno precizira da GKU u grani djelatnosti za državni organ zaključuju reprezentativni sindikat i Vlada”, kazali su iz te organizacije.

Oni su rekli da je članom 85 Zakona o radu propisano da su učesnici prilikom zaključivanja kolektivnog ugovora dužni da pregovaraju o njegovoj sadržini.

Kako su iz Sindidata kazali, tim zakonom je propisano da su, ukoliko se tri mjeseca od početka pregovora, odnosno podnošenja teksta kolektivnog ugovora ne postigne dogovor, učesnici dužni obrate Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova.

Oni su rekli da, nakon više obraćanja Sindikata sudstva predsjedniku Vlade (Dritanu Abazoviću) i ministru pravde (Marku Kovaču) nije došlo do realzacije pregovora.

“S obzirom na to, napominjemo da su shodno zakonskim odredbama Vlada i njeni predstavnici u obavezi da nastave pregovore o sadržini i zaključivanju GKU-a za oblast sudstva”, kaže se u saopštenju.

Iz Sindidkata su ukazali na brojna pravna tumačenja da je član 31 GKU-a za oblast uprave i pravosuđa suprotan kako Zakonu o radu, tako i Ustavu Crne Gore.

To će, kako su ocijenili, Ustavni sud prepoznati u njihovom inicijativi.

Iz Sindikata su rekli da, osim toga, član 31 GKU-a sadrži odredbu koja je diskriminatorna u odnosu na zaposlene koji nijesu članovi sindikata ili čiji sindikat nije član Sindikata koji je potpisnik GKU-a.

“Jer im onemogućava ostvarivanje prava na uvećanje zarade po osnovu naučnog zvanja, kao i rješavanje stambenih potreba pod povoljnim uslovima”, kazali su iz Sindikkata.

Oni su rekli da je ta odredba suprotna pravu na slobodu sindikalnog organizovanja koje je prepoznato Konvencijom Međunarodne organizacije rada broj 97, a podrazumijeva kako pravo izbora sindikata, tako i pravo svakog radnika da ne bude član ni jednog sindikata.

Kako su iz Sindikata naveli, odredba člana 31 diskriminišuća je i u odnosu na sve sindikalne organizacije koje nijesu članice RSUP-a, a sa kojim je Vlada potpisala GKU.

“Jer je tim članom predviđena obaveza poslodavca da obezbjedi uslove za obavljanje sindikalnih aktivnosti samo za sindikalne organizacije koje su članice RSUP-a”, rekli su iz Sindikata.

Oni su kazali da je to u direktnoj suprotnosti sa članom 191 Zakona o radu koji obavezuje poslodavca da obezbjedi administrativno – tehničke i ostale uslove za rad sindikata i predviđa da će se ostvarivanje prava bliže urediti kolektivnim ugovorom.

To, kako su dodali iz Sindikata, nikako ne znači da kolektivni ugovor može ograničiti tu obavezu, odnosno isključiti sindikate koji nijesu potpisnici kolektivnog ugovora.

“Nasuprot tome, član 31 GKU-a sadrži takozvanu „klauzulu sindikalne odgovornosti“ čiji je cilj obezbjeđivanje privilegija za sindikat koji je potpisnik kolektivnog ugovora, što je crnogorskim pravnim sistemom zabranjeno”, rekli su iz Sindikata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije