fbpx
NaslovnicaCrna GoraPisonero: EK zabrinuta zbog Zakona o oduzimanju imovine

Pisonero: EK zabrinuta zbog Zakona o oduzimanju imovine

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) je zabrinuta zbog potencijalnog usvajanja izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću jer su ignorisane njene preporuke, poručila je portparolaka EK Ana Pisonero.

Ona je to kazala Pobjedi uoči kontrolnog saslušanja o izmjenama Zakona na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu i sjednice Skupštine koja je zakazana za petak.

Pisonero je podsjetila da je u skladu sa crnogorskom dobrom praksom konsultovanja o važnim nacrtima zakona, EK 9. decembra dala najnovije smjernice o nacrtu Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama.

“Komisija je dala savjete o daljnjoj potrebi usklađivanja s pravnim tekovinama EU, standardima i definicijama i ukazala na rizike i izazove tokom faze implementacije, ukoliko se zakon usvoji u obliku nacrta, preporučujući da se zakon revidira kroz inkluzivni proces konsultacija”, rekla je Pisonero.

Ona je kazala da su zabrinuti jer nacrt zakona koji će se glasati neće uzeti u obzir ove komentare.

“Crnoj Gori je, kako bi poboljšala rezultate u oblasti konfiskacije imovine, ključno da ima snažan, dosljedan i efikasan pravni alat koji će služiti ovom cilju”, poručila je Pisonero.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije