fbpx
NaslovnicaCrna GoraPejović: Tužilaštvo reagovalo u slučaju korišćenja "piši-briši" olovaka

Pejović: Tužilaštvo reagovalo u slučaju korišćenja “piši-briši” olovaka

Podgorica, (MINA) – Monstat je htio da pokrene prijavu za prekršaje, jer su pojedini popisvači koristili “piši briši” olovke, ali su iz tužilaštva već reagovali, kazao je direktor Monstata Miroslav Pejović.

On je, na sjednici Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, kazao da u 20 opština nije prijavljena nijedna nepravilnost u vezi sa popisom.

“U ostalih pet opština prijavljene su manje nepravilnosti, a poseban izvještaj smo dostavili za Podgoricu gdje je komplikovanija situacija”, naveo je Pejović.

On je rekao da je do sada 47 domaćinstava odbilo da učestvuje u popisu.

“To je konačno odbijanje, dok u 138 domaćinstava popisna komisija mora izaći na teren i pokušati ubijediti te građane da učestvuju u popisu”, naveo je Pejović.

On je kazao da je dinamika popisivanja slabija u Budvi, Kotoru, Tivtu i na Cetinju.

“Ali s obzirom na najavljeno produženje perioda popisivanja, mislim da ćemo imati dovoljno vremena, čak i bez angažovanja dodatnih popisivača iz susjednih opština, da popis uspješno realizujemo”, naveo je Pejović.

On je rekao da su, u slučaju korišćenja “piši-briši” olovaka, htjeli da pokrenu prekršajnu prijavu.

“Međutim, upravo sam prije pola sata kontaktiran od Odsjeka za suzbijanje kriminala i korupcije i tužilaštva. U obavezi smo da sjutra do 12 dostavimo originale popisnica za sve slučajeve gdje se osnovano sumnja da je prekršen zakon”, naveo je Pejović, dodajući da će nadležni u tom dijelu odreagovati.

On je rekao da ne zna zašto Vlada krije specifikaciju softvera za provjeru podataka, budući da je ona dostavljena sa izvještajem dan pred početak popisa.

Kako je Pejović naveo, za unos podataka u taj softver biće potrebno pola godine za unos podataka.

“Nikakav sporni detalj ne postoji da se javni tender objavi u januaru i da se sami proces javnog postupka završi čak i u martu, budući da softver ne možemo testirati bez podataka”, poručio je Pejović.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković navela je da je 16 popisivača koristilo “piši-briši” olovke, a da su kod tri popisivača nađene izmjene u popisnim listićima.

“Ali se nijedna nije odnosila na etničko-kulturološke karakteristike”, rekla je Remiković.

Ona je navela da su se izmjene odnosile na identifikacione podatke, odnosno na šifre koje bi onemogućile građanima da utvrde vjerodostojnost svojih podataka.

Kako je navela, kod četiri popisivača je utvrđeno da su koristili tu olovku kod P2 obrasca koja se odnosi na stanje u domaćinstvu.

“Kod tri popisivača je utvrđena potpuna vjerodostojnosti podataka, a kod šest popisivača je postupak u toku”, navela je Remiković.

Ona je rekla da dinamika popisa pokazuje da će doći do određenog pada stanovnika u gotovo svim opštinama Crne Gore.

Kopredsjednik Odbora Nikola Rakočević iz Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da se na principijelnom nivou može utvrditi da Monstat, budući da pravovremeno sprovodi aktivnosti, nema učešće u tom problemu, kao ni opštinske popisne komisije.

“A problem ipak postoji. Sigurno se može utvrditi da su popisničari, koji su to radili, dio problema”, kazao je Rakočević.

On je kazao da Odbor mora utvrditi metodologiju, princip i proces utvrđivanja vjerodostojnosti prikupljenih podataka.

“Ukoliko imamo problem, a imamo ga, u nastavku rada na današnjoj i narednim sjednicama utvrdićemo način na koji će se prikupljeni podaci provjeriti, nakon prikupljanja, a prije unošenje u bazu podatataka”, kazao je Rakočević.

On je naveo da svim akterima odgovara da imaju vjerovdostojne podatke prije njihovog unošenja u bazu.

“Imaćemo softrer pomoću kojeg će građani provjeriti vjerodostojnost unošenog podataka, ali to nije način na koji se sistemski u toku procesa može provjeriti vjerodostojnost”, naveo je Rakočević.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević rekao je da ga ohrabruje što je iz popisa isključeno 16 popisivača, koji su korustili “piši-briši” olovke.

“U situaciji kada imamo 16 takvih slučajeva, postoji opasnost da se dešava nešto organizovano, odnosno da nijesu u pitanju pojedinačni slučajevi. Pogotovo imajući u vidu da je šest od tih 16 ljudi kod jednog instruktora, koji je takođe suspendovan”, rekao je Zirojević.

On je kazao da je potrebno pozvati što hitnije nadležne državne organe da ispitaju te slučajeve, dodajući da to upućuje na potencijalne probleme sa vjerodostojnošću podataka.

“Nezadovoljavajuća je i dinamika procesa u tri primorske opštine, što je očekivano zbog ogromnog broja stranih državaljana. Plaši nas da nećemo moći ni u ovom produženom roku da završimo popis stanovništva na vrijeme”, naveo je Zirojević.

Kopredsjednik Odbora Darko Dragović iz Pokreta Evropa sad ocijenio je da bi bilo dobro da postoji kontrolni mehanizam prikupljenih podataka sa terena, ali da je ovlašćenje Odbora ograničeno.

“Plašim se da bismo ulaskom u kontrolne mehanizme mi izašli van opsega ovlašćenja Odbora. Za to bi trebalo izmijeniti zakonsku regulativu, jer upravo Zakon treba da reguliše kontrolne mehanizme vjerodostojnosti prikupljenih podataka, a ne mi ovdje”, naveo je Dragović.

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj rekao je da u Ulcinju fali popisnih listića na albanskom jeziku, kao i obavještenja koje popisivači ostavljaju građanima ukoliko ih ne zateknu kod kuće.

Poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić rekao je da zabrinjava što se potvrdilo postojanje “piši-briši” olovaka.

“To je alarmnatno. Moguće da to nije veliko i da kvantitavnino ne utiče na kvalitet podataka, ali može da naruši povjerenje u popis”, ocijenio je Gutić.

On je rekao da treba cijeniti napore u uspostavljanju povjerenja i ne dozvoliti nikome da to ugrozi.

Poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore Jovan Vučurović rekao je da olovkama “piši-briši” treba da se bavi isključivo tužilaštvo, odnosno da postupi po zakonu i što strože da kazni one koji su bili spremni da utiču na podatke iz popisa.

“Na ovaj broj popisanih, broj nepravilnosti je zanemarljiv. Na osnovu podataka koje nam je do sada dostavio Monstat, mogu da zaključim da će biti manje stanovnika u odnosu na 2011. što je bitnija i tužna činjenica u odnosu na sve čime se bavimo”, naveo je Vučurović.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić rekao je da su predstavnici nacionalnih vijeća u srijedu, tokom razgovora sa premijerom Milojkom Spajićem, tražili odlaganje završetka popisa.

“Nadam se da će to ići u tom pravcu. Predložili smo da 28. decembar bude rok završetka popisa. Jako je važno da popišemo sve one koji na to imaju pravo”, naveo je Mustafić.

Slađana Anđušić iz Popisne komisije Glavnog grada rekla je da je do sada u Podgorici popisano 121.496 stanovnika, odnosno 76 odsto u odnosu na prošli popis.

Ona je navela da je jedan od razloga manjeg broja popisanih vjerovatno i to što Zeta i Tuzi više nijesu sastavni dio Glavnog grada.

Anđušić je rekla da je Popisna komisija, u slučaju sa olovkama “piši-briši”, jednoglasno odlučila da svih 16 popisivača isključe iz popisa.

“Oni više nijesu na terenu. Do 20 sati biće sačinjen jednostrani raskid ugovora. Isključen je jedan instruktor i četiri popisivača koji su odbijali da rade po metodologiji Monstata”, kazala je Anđušić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije