fbpx
NaslovnicaCrna GoraPažin: Suštinsko potiranje crnogorske samobitnosti

Pažin: Suštinsko potiranje crnogorske samobitnosti

Podgorica, (MINA) – Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odricanjem prava da kulturna baština nad kojom vjerske zajednice nemaju relevantne dokaze o svojini pripada državi, znače suštinsko potiranje crnogorske samobitnosti, ocijenio je bivši ministar pravde Zoran Pažin.

On je kazao da donošenje Zakona, uz flagrantno kršenje propisa i demokratskih procedura, do kraja razotkriva licemjerje Vlade Zdravka Krivokapića i klerikalno-nacionalističkih krugova, koji su i iznjedrili ovu Vladu.

“Zbog čega je Vlada Zdravka Krivokapića slijepi poslušnik u ostvarenju njihovih, ni po čemu duhovnih, već krajnje prozaičnih i politikantskih ciljeva”, kazao je Krivokapić listu Pobjeda.

On je upozorio da je Zakon usvojen bez javne rasprave i bez mogućnosti građana da se informišu i odrede prema izmjenama i dopunama ovako važnog zakona, od kapitalnog značaja za ljudska prava i slobode.

“Kleronacionalisti, kao i njihov interesni izdanak u vidu Vlade Zdravka Krivokapića, pokazali su svoje pravo lice”, rekao je Pažin.

On je kazao da, iako su im usta puna floskula o evropskim integracijama, Vlada ne traži mišljenje Venecijanske komisije na predložene izmjene Zakona, iako se radi o pitanjima od fundamentalnog značaja za obaveze Crne Gore iz poglavlja 23 u pregovaračkom procesu sa EU.

“Umjesto toga, na sjednici Odbora za ljudska prava saznajemo da su “obavijestili iz prakse kurtoazije Venecijansku komisiju i relevantne institucije“, i to na dan usvajanja zakona, bez namjere da traže i ekspertsko mišljenje koje bi dovelo u pitanje usaglašenost zakona sa međunarodno pravnim standardima”, kazao je Pažin.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...