fbpx
NaslovnicaCrna GoraPalmer: Udvostručiti napore na jačanju vladavine prava

Palmer: Udvostručiti napore na jačanju vladavine prava

Podgorica, (MINA) – Za novu crnogorsku Vladu je važno da udvostruči napore na jačanju vladavine prava i suzbijanju korupcije, kazao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropske i evroazijske poslove, Metju Palmer, navodeći da će Amerika u tome biti saveznik.

On je na onlajn konferenciji za novinare rekao da je u ponedjeljak imao produktivne sastanke sa crnogorskim zvaničnicima i mogućnost da razgovara o širokom spektru pitanja i da su u fokusu bile evropske i evroatlantske integracije Crne Gore, kao i neophodne reforme na tom putu.

“SAD su dugo podržavale evropske aspiracije Crne Gore, kao što su članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji (EU). Vjerujemo da je otvorena i tolerantna Crna Gora integrisana u zapadne institucije najbolji način za garanciju mira i napretka”, kazao je Palmer.

On je naveo da je ohrabren onim što je čuo od nove Vlade.

“A to je posvećenost evropskoj budućnosti, neophodnim reformama, jačanju vladavine prava, borbi protiv organizivanog kriminala”, kazao je Palmer.

On je rekao da su očekivanja SAD-a od nove Vlade ista kao kod crnogorskog naroda, da preduzme konkretne reforme u suzbijanju korupcije, procesuiranju organizovanog kriminala i jačanju državnih institucija.

“Neophodna je reforma pravosuđa, kao i privlačenje stranih investicija, jačanje institucionalnih okvira koji će obezbijediti mir, napredak i stabilnost”, kazao je Palmer.

On je ohrabrio to što nova Vlada ima nultu toleranciju na korupciju.

“Imamo istu viziju budućnosti, koju je crnogorski narod slobodno izabrao, a to je evropska budućnost, otvorenost ka Zapadu, stranim investicijama. Važno je za novu Vladu da udvostruči napore na jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije, obezbjeđivanju transparentnog medijskog okruženja. SAD će u tome biti saveznik, partner i prijatelj”, kazao je Palmer.

Upitan kako ocjenjuje mogući ruski uticaj na novu Vladu, on je rekao da su SAD zabrinute zbog ruskog uticaja, ne samo u Crnoj Gori, već širom Zapadnog Balkana.

“Svi moramo da posmatramo načine na koje ruski proksiji, uključujući Sputnjik i RTI, iskrivljuju informacijsko okruženje. Najbolji način za borbu sa tim je istina. Čuo sam od predstavnika nove Vlade da su posvećeni svojim odgovornostima kao NATO članica, kao i evropskoj budućnosti i reformama”, kazao je Palmer.

On je rekao da je prva posjeta premijera Zdravka Krivokapića Briselu prilično jasan dokaz da su Vlada i crnogorski narod orijentisani ka zapadu.

Na pitanje da li će kohabitacija biti uspješna u Crnoj Gori, i šta su najveći izazovi i prijetnje, osim korupcije i jačanja vladavine prava, Palmer je rekao da je kohabitacija regularna pojava u Evropi, navodeći primjer Francuske.

“Vjerujem da je predsjednik (Milo) Đukanović spreman da sarađuje sa novom Vladom. Optimističan sam da će se kohabitacija pokazati uspješnom u slučaju Crne Gore. SAD će učiniti sve što mogu da kohabitacija bude uspješna”, kazao je Palmer.

On je naveo i da su promocija ekonomskog rasta i otvorenost ka stranim investicijama ključni za jačanje ekonomije, dodajući da su SAD posvećene saradnji sa crnogorskim institucijama i biznis sektorom.

Upitan da li vjeruje da će nova Vlada učiniti napredak u istrazi i suzbijanju prijetnji i napada na novinare, Palmer je rekao da je to pitanje fundamentalno, kao i borba protiv organizovanog kriminala.

“Otežavajuće radno okruženje za novinare je zabrinjavajući problem sa kojim se Vlada mora suočiti, ali vjerujem da je posvećena njegovom rešavanju. SAD će biti saveznik u rešavanju tog problema. Napadi na novinare nagrizaju demokratiju. Odgovorni za napade na novinare moraju snositi posljedice”, kazao je Palmer.

On je, na pitanje da li očekuje da će nova Vlada biti stabilna na prozapadnom kursu, odgovorio da je teško donositi pretpostavke kada je riječ o budućnosti.

“Crna Gora ima Vladu koja je partner SAD-u, sarađivaćemo sa njom na unapređenju zajedničkih političkih ciljeva. Kada dođe vrijeme za promjenu vlasti, to će biti slobodna volja naroda, iskazana na glasačkim listićima. Radićemo sa crnogorskom Vladom i narodom kao partneri”, rekao je Palmer.

On smatra da Crna Gora može ostati primjer multietničke demokratije, i da je to ohrabrujuće.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je uvijek bila primjer za Zapadni Balkan kako društvo i politički sistem mogu biti otvoreni za ljude različitih etniciteta.

“Bio bih zabrinut ako bi crnogorski narod morao da odlučuje između srpskog i crnogorskog identiteta. U Crnoj Gori ima mjesta za razne identitete, etničke i nacionalne, i veoma je važno da država očuva multietničke vrijednosti, jer time otvara put ka evropskoj i zapadnoj budućnosti”, kazao je Palmer.

Najčitanije

Zaplijenjeno preko 300 kilograma rezanog duvana

Podgorica, (MINA) – Crnogorska granična policija zaplijenila je više od 300 kilograma (kg) rezanog...