fbpx
NaslovnicaCrna GoraOslobođenjem od nacionalizma do zajedničke evropske ideje

Oslobođenjem od nacionalizma do zajedničke evropske ideje

Budva, (MINA) – Kultura i umjetnost moraju naći zajednički jezik sa političarima, jer jedino na taj način može doći do oslobađanja od nacionalnog razmišljanja i do zajedničke evropske ideje, poručio je pisac Karsten Dimel na konferenciji u Budvi, koju je organizovala Konrad Adenauer fondacija.

On je na panelu “Evropa, zapada, istoka, sjevera i juga” kazao da se sada „nalazimo u Evropi 2019. godine“, i u stanju “bezjezičnosti”, kada se ne smije razgovarati o nekim temama ili se sagovornici ne razumiju.

“Ako pogledamo, na primjer, nacionalnu literaturu Poljske, tamo se nalaze akteri koji se sada više zalažu za nacionalnu aktivnost, nego ranije”, rekao je Dimel.

On je upitao, kako su ti autori opet pronašli ono nacionalno, koje ranije nije bilo zastupljeno u njihovoj književnosti.

“Preko kulture i umjetnost, koje moraju naći zajedni jezik sa političarima, možemo se osloboditi nacionalnog razmišljanja i doći do zajedničke evropske ideje”, kazao je Dimel.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić rekao je da se, kada se govori o političkim granicama Evrope početkom 90-ih i skidanja “gvozdene zavjese”, misli na period, koji je za Evropu trebalo da bude “ognjište optimizma”

“U bivšoj Jugoslaviji je to drugačije, jer je nakon pada komunizma, taj prostor potonuo u nacionalizam, a Evropa je bila slaba da pomogne”, rekao je Mustafić.

Balkanski narodi u tom periodu, kako je istakao, nemaju mnogo razloga da optimistički gledaju prema Evropi, „međutim dolazi period pomirenja i integracije“.

“Ulazak Slovenije i Hrvatske bili su dobar signal da Evropa ipak pomjera svoje politčke granice prema Balkanu”, podsjetio je Mustafić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije