fbpx
NaslovnicaCrna GoraOsigurati da nijedno dijete ne odrasta u siromaštvu

Osigurati da nijedno dijete ne odrasta u siromaštvu

Podgorica, (MINA) – Djeca su ljudski kapital budućnosti Crne Gore i država mora osigurati da nijedno dijete ne odrasta u siromaštvu, poručeno je na sjednici Odbora za ljudska prava, na kojoj je predstavljena studija „Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori“.

Šef predstavništva UNICEF-a u Podgorici, Huan Santander, rekao je da studija ukazuje da je siromaštvo djece više od pukog nedostatka prihoda i da su najmlađa djeca najugroženija starosna grupa u Crnoj Gori.

“Život djeteta koje odrasta u siromaštvu od početka je sputan, a to dijete je uskraćeno za mogućnost da ostvari svoj puni potencijal”, naveo je Santander.

On je saopštio da više od 20 odsto djece nije upisano u predškolsko obrazovanje, a da najmanje troje od petoro male djece nije na vrijeme vakcinisano protiv malih boginja, zauški i rubeola, što ih čini izloženom bolestima koje ih mogu ubiti.

“Više od 60 odsto najmlađe djece doživljava neki oblik nasilnog disciplinovanja u svom domu. Ovo značajno povećava rizik od teških fizičkih povreda i usađuje obrazac nasilnog ponašanja koji će djeca ispoljavati prema vršnjacima”, ukazao je Santander.

Prema njegovim riječima, 80 odsto novorođenčadi ne biva isključivo dojeno tokom prvih šest mjeseci života, što znači da samo jedno od pet novorođenčadi dobija najbolji mogući početak života.

“Ako Crna Gora najmlađoj djeci ne pruži podršku koja im je potrebna, vjerovatno je da će se ona suočavati s ozbiljnim izazovima tokom cijelog života”, ocijenio je Santander i poručio da država mora ulagati u djecu, naročito tokom prvih godina života.

Komentarišući raspravu o dječjem dodatku u Crnoj Gori, Santander je kazao da UNICEF smatra da je dodatak za svu djecu do šest godina korak u dobrom smjeru sve dok je fiskalno održiv.

“Zasnovan je na pouzdanoj analizi sistema socijalne zaštite. Porodicama najmlađe djece pruža dugoročnu predvidljivost prihoda, u skladu je s principom ulaganja u rano djetinjstvo kao ključnu priliku za razvoj svakog djeteta”, naveo je on.

Santander je kazao da to nije dovoljno i da ostaje otvoreno pitanje šta je sa djecom starijom od šest godina koja žive u siromaštvu.

“Djeca su ljudski kapital budućnosti Crne Gore i treba uraditi sve kako bi ona odrastala na najbolji mogući način. Njihovo je pravo, a samim tim i naša kolektivna odgovornost, da osiguramo da nijedno dijete ne odrasta u siromaštvu i ne bude izostavljeno”, poručio je Santander.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da studija sadrži jasne smjernice i konstruktivne preporuke za buduća djelovanja.

“Potrebno je uložiti značajan napor kako bi postigli jedan od ciljeva održivog razvoja – da do 2030. godine najmanje za polovinu bude smanjen broj muškaraca, žena i djece svih uzrasta koji žive u bilo kom obliku siromaštva”, istakao je Bečić.

On je kazao da je zabrinjavajuća i poražavajuća procjena da će dijete koje se danas rodi u Crnoj Gori dostići svega 62 odsto svoje potencijalne produktivnosti u odrasloj dobi zbog nedostatka kvalitetnog obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Bečić je kazao da očekuje da će učesnici političkog diskursa na svim nivoima pomno pratiti i podržavati programe, mjere i zakonska rješenja za poboljšanje uslova djece za obrazovanje, u cilju obezbjeđivanja slobode i jednakosti, kako bi svi podjednako ostvarili svoje potencijale i na taj način učestvovali u jačanju demokratije.

Prema riječima Bečića, Skupština je spremna i otvorena da sarađuje sa svim institucijama koje se bave tom problematikom.

“Obaveza je svih činilaca društvene zajednice da koliko je to u našim pojedinačnim i zajedničkim kompetencijama i moćima stvorimo neophodne uslove u kojima naši mladi neće zaostajati sa svojim vršnjacima iz regiona, iz država članica Evropske unije i razvijenog svijeta u pogledu generisanja ljudskog kapitala”, ocijenio je Bečić.

On je poručio da mirna, stabilna i prosperitetna budućnost djece i omladine ne smije biti dovedena u pitanje.

Najčitanije