fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdlaže se sjednica Skupštine zakazana za četvrtak

Odlaže se sjednica Skupštine zakazana za četvrtak

Podgorica, (MINA) – Poslanici Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta (GP) URA, Socijalističke narodne partije (SNP) i Prave Crne Gore obavijestili su predsjednika parlamenta Aleksu Bečića da odustaju od zahtjeva za vanredno zasjedanje Skupštine, koje je bilo zakazano za četvrtak.

Na dnevnom redu sjednice su, između ostalih, bili i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Poslanici Demokrata, GP URA, SNP-a i Prave Crne Gore su, u dopisu Bečiću, kao razlog odustajanja naveli zahtjev Vlade da se na kraći rok odloži razmatranje predloženih zakona, kako bi mogla da obavi neophodne konsultacije sa evropskim partnerima saglasno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU, kao i drugim obavezama iz evropske agende.

“Kao podnosioci zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine Crne Gore za 18. februar, obavještavamo da odustajemo od zahtjeva za navedeno vanredno zasijedanje Skupštine“, kaže se u dopisu u koji je agencija MINA imala uvid.

Oni su zamolili Bečića da obavijesti poslanike da sjednica Trećeg vanrednog zasijedanja u 2021. godini za 18. februar neće biti održana.

„Imajući u vidu da više ne postoje formalne pretpostavke, odnosno minimum 27 poslanika koji zahtijevaju vanredno zasijedanje Skupštine “, navodi se u dopisu.

Dodaje se da se predloženi zakoni ne povlače, i da ostaju u skupštinskoj proceduri.

“Ali neophodnost konsultuacija sa evropskim partnerima, nameće potrebu odlaganja razmatranja predloženih zakona za redovno zasijedanje Skupštine u primjerenom roku”, naveli su potpisnici dopisa.

Kako su kazali, niko od njih nema dilemu da su organizacione i kadrovske promjene u tužilaštvu neophodnost i neminovnost, odnosno da je tim institucijama potrebna korjenita reforma.

“Ali te reforme moramo izvršiti nakon konsultacija sa evropskim partnerima, saglasno potpisanim sporazumima sa EU i preuzetim obavezama u integracionim procesima”, zaključuje se u dopisu.

Najčitanije

AEM, Svjetski dan slobode medija

Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Podgorica, (MINA) - Agencija za elektronske medije (AEM) ostaje posvećena principu pune slobode medija...