fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbrambena saradnja Crne Gore i Kanade sadržajna i kvalitetna

Odbrambena saradnja Crne Gore i Kanade sadržajna i kvalitetna

Podgorica, (MINA) – Odbrambena saradnja Crne Gore i Kanade izuzetno je sadržajna i kvalitetna, ocijenjeno je tokom nastupne posjete izaslanika odbrane Kanade, Žana Bernijera ministarki odbrane Oliveri Injac.

Injac je, kako je saopšteno iz tog resora, poželjela Bernijeru uspjeh u obavljanju odgovorne dužnosti.

„Ona je kazala da je odbrambena saradnja Crne Gore i Kanade izuzetno sadržajna i kvalitetna, u prilog čemu govori saradnja u okviru modernizacije Vojske Crne Gore (VCG) i zajedničkog doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti“, navodi se u saopštenju.

Injac je istakla saradnju sa Kanadskom privrednom korporacijom – CCC koja je rezultirala nabavkom pet BELL helikoptera u periodu od 2018. do ove godine, koji su namijenjeni ne samo za potrebe VCG, već i za široku upotrebu u civilne svrhe i samim tim u službi građana.

Ona je, kako se dodaje, posebno naglasila saradnju u okviru Ojačanog prisustva na Istoku, eFP, unutar borbene grupe u Letoniji, koju predvodi Kanada, a u kojoj Crna Gora učestvuje od decembra 2018. godine.

„Naglasila je da je 10. juna upućen šesti kontigent pripadnika VCG u eFP, čime Crna Gora pruža konstantan doprinos međunarodnoj stabilnosti“, kaže se u saopštenju.

Injac je zahvalila na donaciji koju je Ambasada Kanade opredijelila za Crnu Goru tokom prošle godine, a u cilju borbe protiv pandemije COVID-19 koja je bila i ostaje zdravstveni izazov na globalnom nivou.

Navodi se da je Bernijer, koji će funkciju obavljati na nerezidentnoj osnovi, iz Beograda, kazao da je počastvovan prilikom za obavljanje funkcije izaslanika odbrane u državi koja je i pouzdan NATO saveznik i bilateralni partner Kanade.

„Istakao je zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom odbrambenom saradnjom i kazao da se nada da će ona u predstojećem periodu biti još intenzivnija. Posebno je istakao saradnju u okviru eFP i pohvalio intenzivan doprinos Crne Gore sistemu kolektivne bezbjednosti kada je angažman u međunarodnim misijama u pitanju“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je, prilikom sastanka Bernijera sa generalnim diektorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, Rajkom Pešićem, zaključeno da je saradnja Crne Gore i Kanade u prethodnom periodu bila obostrano zadovoljavajuća, i da se u post COVID periodu očekuje intenziviranje saradnje između dva ministarstva, kao i razmatranje novih modaliteta.

Iz Ministarstva su kazali da je na sastanku sa načelnikom Generalštaba VCG, Milutinom Đurovićem, napravljen pregled saradnje Crne Gore i Kanade kada je u pitanju nabavka pet BELL helikoptera kojom je modernizovano crnogorsko vazduhoplovstvo.

„Kao i da je sada akcenat na modernizaciji Mornarice VCG na kojem polju se otvara nova mogućnost saradnje sa Kanadom, o čemu su se sagovornici saglasili“, navodi se u saopštenju.

Bernijer se, kako je saopšteno, sastao i sa v.d direktorom Obavještajno bezbjednsnog direktorata, Todorom Goranovićem.

Najčitanije