fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbačaj krivičnih prijava manji nego ranije

Odbačaj krivičnih prijava manji nego ranije

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je značajno smanjen broj odbačaja krivičnih prijava u prošloj godini, u poređenju sa prethodnim, saopšteno je iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

Navodi se da je CEGAS došao do tog saznanja uz pomoć nove metodologije izvještavanja o radu Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta u Crnoj Gori.

“U 2020-oj taj broj je iznosio 4.266, a u 2021-oj 5.498, dok je u 2022. godini 3.555, koji prekida tendenciju rasta”, kaže se u saopštenju.

iz CEGAS-a navode da su u prošloj godini državna tužilaštva, usljed nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja, odbacila 103 krivične prijave.

“Od tog broja, 44 prijave su iz nadležnosti osnovnih državnih tužilaštava, 58 iz specijalnog državnog tužilaštva, dok je svega jedna iz nadležnosti viših državnih tužilaštava”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u svakom od ovih slučajeva, zastarjelost je nastupila prije podnošenja krivičnih prijava.

Iz CEGAS-a upozoravaju da se pojam zastare u praksi različito tumači, da su bile različite odluke Disciplinskog vijeća Tužilačkog savjeta, u odnosu na tumačenje zastare od pojedinih nadležnih sudova.

“Ohrabruje broj samnjenja odbačaja, ali isto tako pojam zastare mora imati jedinstveno pravno tumačenje”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi