fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd sezone grijanja teško dišu u četiri opštine

Od sezone grijanja teško dišu u četiri opštine


Podgorica, (MINA) – U Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i Bijelom Polju registrovane su vrijednosti PM čestica koje prelaze granične vrijednosti, pokazuju podaci Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Kako piše Pobjeda, zbog nedostatka vjetra, odnosno strujanja vazduha u Pljevljima se bilježi i povećana koncentracija sumpor (IV) oksida SO2.

“Kvalitet vazduha prelazi granične vrijednosti PM 10 čestica što je rezultat sezone grijanja i uobičajeno je za ovo doba godine i što je bio slučaj i prethodnih godina u ovo vrijeme, a gradovi koji su pogođeni su Pljevlja, Nikšić i Podgorica”, kazali su Pobjedi iz Agencije.

Kako su naveli, stanje kvaliteta vazduha je uobičajeno za ovo doba godine.

“Početkom sezone grijanja, zbog dominantne upotrebe čvrstih goriva za grijanje prostorija, povećava se koncentracija zagađujućih materija u vazduhu. Evidentirana su prekoračenja graničnih vrijednosti, najčešće PM10 čestica, što je bio slučaj i prethodnih godina”, navode iz Agencije.

U poređenje sa prošlom godinom ono će, kako su istakli, biti moguće nakon izrade godišnjeg izvještaja o kvalitetu vazduha za ovu godinu sa validiranim podacima, nakon završetka mjernog perioda i obrade svih podataka što će biti realizovano u martu iduće godine.

Navodi se da ako se uporede podaci za oktobar prošle i oktobar ove godine, zaključak je da su rezultati veoma slični.

Da su Pljevlja najugroženija, potvrdili su nam iz ove institucije, a takvo stanje traje od kada je početa upotreba čvrstih goriva za zagrijavanje prostorija.

Najčitanije

policija

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...