fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd ponedjeljka nove mjere u opštinama

Od ponedjeljka nove mjere u opštinama

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da, na prijedlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) i više opštinskih kriznih štabova, od ponedjeljka počne primjena novih restriktivnih mjera zavisno od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

Na sjednici kojom je predsjedavao Milutin Simović odlučeno je da, prema trenutnim podacima, koji ne obuhvataju novooboljele koji će biti otkriveni do kraja dana, najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici.

Iz Vlade su kazali da prema metodologiji IJZ, koju je danas usvojilo NKT, osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI).

“Ta stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja mjeru rizika obolijevanja, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100 hiljada stanovnika”, pojasnili su iz Vlade.

Navodi se da se u lokalnim samoupravama u kojima je 14-o dnevna stopa manja od 400 nastavlja striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.

U opštinama u kojima je 14-o dnevna stopa između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata, kao i ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega budu najviše dvije osobe.

“Takođe se uvodi obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima”, kaže se u saopštenju.

U opštinama u kojima je 14-o dnevna stopa između 800 i 1.199 uz važeće mjere, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ.

“Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva”, dodaje se u saopštenje.

Iz Vlade su naveli da se u opštinama gdje je stopa veća od 1,2 hiljade uz važeće mjere, zabranjuje izlazak iz objekta stanovanja od 22 sata do pet sati, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere.

“Takođe se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ, kao i posjete po kućama osoba koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Iz Vlade su pojasnili da stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu jednom sedmično, subotom prije podne.

“Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno ponedeljkom od ponoći”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa, dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.

NKT je, razmatrajući epidemiološku situaciju i uslove za predstojeći početak školske godine, zadužilo Ministarstvo prosvjete da intenzivira aktivnosti i da do ponedjeljka sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.

“Nadležni inspekcijski organi, prije svega Sanitarno-zdravstvena inspekcija, zaduženi su da do početka školske godine izvrše nadzor ispunjenosti uslova za redovno pohađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mjera”, kaže se u saopštenju.

NKT je, sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa među djecom i đacima, odlučilo da izmijeni odgovarajuću naredbu tako da obaveza nošenja zaštitnih maski važi za djecu stariju od pet godina.

Iz NKT-a su još jednom pozvali inspekcijske organe, na državnom i lokalnom nivou, da dosljedno i u kontinuitetu nadziru sprovođenje važećih epidemioloških mjera i da o rezultatima kontrola redovno izvještavaju javnost.

NKT je predložilo da Ministarstvo zdravlja donese odluku o novčanoj nagradi zaposlenih u zdravstvu koji rade sa COVID-19 pacijentima.

Na sjednici je usvojen Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa.

“Do 25. septembra u devet sati priliv je 8.159.114 EUR i 75.971 USD, a odliv iznosili 2.958.869 EUR, pa je shodno tome stanje na računu 5.200.244 EUR i 75.971 USD”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije