fbpx
NaslovnicaCrna GoraObezbijeđeni ljekovi koji su nedostajali

Obezbijeđeni ljekovi koji su nedostajali

Podgorica, (MINA) – Ljekovi koji su nedostajali, a nalaze se na Listi Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), uglavnom su već obezbijeđeni, svakodnevno pristižu u skladište Montefarma, a potom se distribuiraju apotekama, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

On je u intervjuu za Portal RTCG rekao da je država već obezbijedila i da će nastaviti u kontinuitetu da obezbjeđuje sredstva za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Kako je naveo Šćekić, nabavka ljekova i medicinskih sredstava jedna je od najvažnijih aktivnosti, na koju Vlada stavlja poseban akcenat.

On je kazao da u prilog tome govori podatak da je FZO 28. oktobra ove godine uplatio Montefarmu 13,75 miliona EUR za nabavku ljekova i medicinskih sredstava, a sljedeća uplata realizovana je 9. novembra, kada je uplaćeno dodatnih deset miliona EUR.

Šćekić je dodao da je u periodu od samo desetak dana za nabavku ljekova i ostalih neophodnih medicinskih sredstava uplaćeno skoro 24 miliona EUR.

“Ljekovi koji su nedostajali, a nalaze se na Listi FZO, uglavnom su već obezbijeđeni, svakodnevno pristižu u skladište Montefarma, a potom se distribuiraju našim apotekama”, kazao je Šćekić.

Kako je rekao, imajući u vidu činjenicu da u okviru Montefarma, kao državne veledrogerije, posluje 56 apoteka u svim opštinama u Crnoj Gori, sprovode se redovne i vanredne isporuke kako bi se na što brži i efikasniji način snabdijeli građani neophodnim ljekovima.

Na pitanje da li je tačno da, pored ljekova za onkološke pacijente, u apotekama nema dovoljno ni insulinske terapije, Šćekić je odgovorio da je apsolutno netačna informacija da u ovom trenutku nedostaju citostatici i insulini u apotekama Montefarma.

“Pojedini citostatici i ljekovi za liječenje rijetkih i teških oboljenja, koji su van Liste ljekova, imaju poseban režim nabavke, i to na osnovu odobrenja komisija Fonda, Ministarstva zdravlja ili konzilijuma Kliničkog centra”, naveo je Šćekić.

Kako je kazao, kada se pacijentu odobri lijek, Montefarm pristupa nabavci lijeka u količini koja je potrebna, u najkraćem mogućem roku.

Šćekić je rekao da onkološki i insulin zavisni pacijenti imaju na raspolaganju propisane terapije, dok se ostali ljekovi konstantno nabavljaju i distribuiraju shodno dinamici isporuka od strane dobavljača.

Kako je naveo, jedini izuzetak su sporadične nestašice pojedinih vrsta ljekova i medicinskih sredstava kada dobavljač nije u mogućnosti da isporuči ugovorene količine.

“Kao i u slučaju kada iz nekog razloga, kao što je nedostatak supstanci za proizvodnju nekog lijeka, proizvođač trenutno prekine proizvodnju, s čim smo se i mi i sve države Evrope, suočili nedavno nekoliko puta”, dodao je Šćekić.

Upitan vidi li rješenje za bolnicu Meljine, on je kazao da je interes i cilj povratak te bolnice u državno vlasništvo.

“Od tog cilja nećemo odustati, ali isto tako nećemo pribjeći bilo kakvom rješenju koje nema dugoročnost i konačnost izlaska iz ove situacije”, poručio je Šćekić.

Prema njegovim riječima, problem sa kojim se suočava ta ustanova i svi zaposleni u njoj zahtijeva multisektorski pristup i odgovor koji ne može riješiti isključivo i samo resor zdravlja.

“Jer kao što je već poznato radi se o predmetu koji je, između ostalog, i pod sudskim sporom, a država na sve načine pokušava da iznađe najbolje, a na zakonit način utemeljeno rješenje za izlazak iz te situacije”, kazao je Šćekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije