fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovonastale okolnosti uzdrmale bezbjednosnu arhitekturu Evrope

Novonastale okolnosti uzdrmale bezbjednosnu arhitekturu Evrope

Podgorica, (MINA) – Novonastale okolnosti zbog agresije Rusije na Ukrajinu uzdrmale su bezbjednosnu arhitekturu Evrope, kazao je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Velike Britanije, Stjuart Pič i dodao da u tom kontekstu Zapadni Balkan predstavlja poseban izazov.

Kako je saopšteno iz Vlade, Pič i britanska ambasadorka u Podgorici Karen Medoks razgovarali su danas sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Sa sastanka je poručeno da su Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) trajno posvećeni zajedničkom cilju – očuvanju regionalne stabilnosti i bezbjednosti.

“Britanski specijalni izaslanik istakao je da su novonastale okolnosti zbog agresije Rusije na Ukrajinu uzdrmale bezbjednosnu arhitekturu Evrope i da u tom kontekstu Zapadni Balkan predstavlja poseban izazov sa uplivom štetnog uticaja”, navodi se u saopštenju.

Abazović je zahvalio na podršci UK u borbi protiv organizovanog kriminala i transnacionalnog šverca, ističući da je saradnja u carinskoj saradnji i sajber bezbjednosti na veoma visokom nivou.

On je rekao da Crna Gora i UK imaju odličnu saradnju u oblasti odbrane.

“To je od fundamentalnog značaja za Crnu Goru u kontekstu sve većih bezbjednosnih izazova i rizika sa kojima se suočava i region Zapadnog Balkana i čitav svijet“, kazao je Abazović.

Sagovornici su se saglasili da treba nastaviti intenzivnu i blisku saradnju dvije države u bezbjednosnom sistemu, kako bi se onemogućio upliv trećih strana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije