fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIskoristiti potencijale za saradnju u sektoru pomorstva

Iskoristiti potencijale za saradnju u sektoru pomorstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG) i Pomorska komora

Turske imaju prostora za unapređenje saradnje u sektoru pomorske privrede i turizma, ocijenili su predstavnici tih institucija.

Potpredsjednik Privredne komore, Dragan Kujović, upoznao je goste sa organizacijom i aktivnostima PKCG, kao krovne i najstarije poslovne asocijacije u Crnoj Gori koja zastupa cjelokupnu privredu, stavljajući akcenat na kontinuirani rad na unapređenju biznis ambijenta u partnerstvu sa donosiocima odluka.

“Posljednjih godina je povećan broj turskih kompanija registrovanih u Crnoj Gori na oko pet hiljada, što je više od četvrtine ukupnog broja stranih preduzeća koja ovdje posluju. S obzirom na to da je taj broj prije šest godina bio 250, sve to govori o rastućoj saradnji među privredama koja će se nastaviti i u narednom periodu”, kazao je Kujović na sastanku sa predstavnicima Pomorske komore Turske.

Delegaciju Pomorske komore Turske predvodili su predsjednik, Tamer Kiran i predsjednik Skupštine te asocijacije Basaran Bairak, a u delegaciji su bili i članovi njihovog Upravnog odbora – predstavnici najvećih pomorskih kompanija.

Kiran je predstavio djelokrug rada te asocijacije, njihove organizacije, naglašavajući obavezno članstvo svih firmi koje se bave pomorskim sektorom u Turskoj, a kojih ima više od 11 hiljada.

“Brojne turske firme posluju u Crnoj Gori, ali vjerujemo da će njihov broj dodatno rasti, što će pozitivno uticati na obje privrede. Naše komore mogu još čvršće sarađivati i dodatno unaprijediti odnose. Za sve projekte koje imate u pomorskoj privredi budite slobodni da nam se obratite, kao i za sve analize ili statistike koje su vam potrebne”, rekao je Kiran.

Savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Turske, Erdal Karaomeroglu istakao je vrlo kvalitetnu saradnju koju baštine sa PKCG, koja turskim investitorima uvijek izlazi u susret.

“Pomorska komora je najvažnija asocijacija u ovom sektoru u Turskoj, i trenutno su sa nama predstavnici najeminentnijih turskih pomorskih kompanija”, rekao je Karaomeroglu.

Predsjednik Odbora saobraćaja, Igor Banović, predstavio je aktivnosti u pomorskom sektoru, istakavši potencijale crnogorskih luka s akcentom na raznolikost usluga, ukazavši na mogućnosti njihovog daljeg razvoja i unapređenja.

“Luka Bar je tranzitna luka, preveze se oko dva miliona tona tereta godišnje, što nije ni pola kapaciteta koji ta luka ima. Postoji puno prostora za unapređenje, a nadam se da nam iskustva Turske u ovoj oblasti mogu značajno pomoći”, naveo je Banović.

Tokom sastanka, pomorski turizam istaknut je kao značajno područje za unapređenje saradnje između Crne Gore i Turske, čije bi potencijale u cjelosti trebalo iskoristiti za dalje jačanje ekonomskih odnosa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije