fbpx
NaslovnicaCrna GoraNova Vlada neće licitirati godinom ulaska Crne Gore u EU

Nova Vlada neće licitirati godinom ulaska Crne Gore u EU

Podgorica, (MINA) – Zadatak nove Vlade je da za četiri godine ispuni 80 odsto zahtjeva koji proizilaze iz pregovaračkih poglavlja, kazao je mandatar Zdravko Krivokapić i poručio da neće licitirati godinom ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

On je tokom obraćanja javnosti povodom sastava nove Vlade objasnio način na koji je formirana, navodeći da su se na početku opredijelili za racionalizaciju koja će dati odgovor na sve izazove.

Krivokapić je rekao da je napravljen specifičan model, koji počiva na šemi koja podrazumijeva da u fundamentu budu četiri vezana dijela – vladavina prava, finansije i ekonomija, obrazovanje i zdravlje.

Kako je naveo Krivokapić, u dijelu koji se odnosi na vladavinu prava biće iskazana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je poručio da je cilj nove Vlade da finasije budu stabilne, ekonomija održiva i da je vidljiv boljitak u svakom pogledu.

„Sedam je stubova na kojima počiva naša kuća Vlade – pet su prepoznati kao elementi kojima se prepoznaje rad na prostorima EU“, naveo je Krivokapić.

Kako je kazao, prvi stub obuhvata zelenu ekonomiju, drugi je digitalna transformacija, slijede regionalna saradnja i povezanost, unapređenje konkurentnosti, socijalna zaštita, društveno jednake šanse i dobrota upravljanja.

Krivokapić je rekao da Ministarstvo odbrane u ovom trenutku nije personalno popunjeno.

“Ministarstvo odbrane je ostalo onako kako jeste, a ministarstvo vanjskih poslova takođe nije dirano u tom dijelu karakteristika koje ima”, naveo je Krivokapić.

On je kao kandidata za ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija predložio Tamaru Srzentić, za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića.

Kandidat za ministra unutrašnjih poslova je Nikola Terzić, vanjskih poslova Đorđe Radulović, ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović, pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimir Leposavić, a resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić.

„Nadam se da će Crna Gora ovakvim modelom i izborom ovih profesionalaca da bude drugačija i to će biti primjer i za druge da krenemo ubuduće na jedan drugačiji način, da ne gledamo ko je, kakav je, nego koji je rezultat djelovanja“, kazao je Krivokapić.

On je poručio da će se Nova Vlada, u cilju ostvarivanja rezultata, pridržavati principa kao što su rad, stručnost i odgovornost.

„Molim vas da imate strpljenja i razumijevanja jer ovaj proces nije jednostavan, mora da ima i određeno vrijeme trajanja, nije lako sve

Izazovi su, kako je dodao, veliki.

„Ne bježimo ni od kakvog izazova, želimo da rezultatom pokažemo da Crna Gora treba da bude najljepša država na svijetu, kojoj će se svi vraćati i u kojoj će živjeti“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da su predvidjeli da Kancelarija za evropske poslove ostane u okviru Kabineta premijera, kako bi “iskazali veći značaj i podstakli da evropska integracija bude naša obaveza”.

“Nećemo licitirati godinama kada ćemo ući u EU, naš je zadatak da za četiri godine ispunimo 80 odsto zahtjeva koji proizilaze iz poglavlja koja nijesu zatvorena”, naglasio je Krivokapić.

Kako je rekao, ministarstvo unutrašnjih poslova je klasično ministarstvo, koje je ostalo u svom obimu, sa “težnjom da tom ministarsvu pripojimo Upravu policije, jer ministar unutrašnjih poslova treba da odgovara i za Upravu policije”.

Prema riječima Krivokapića, ministarstvo zdravlja u sadašnjem konceptu identično je onome koje je do sada postojalo.

On je kazao da je Ministarstvo pravde izmijenjeno i da ono sada ima sadržaj koji se odnosi i na ljudska i manjinska prava.

Govoreći o ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, on je naveo da svi žele da vide kvalitet javne uprave koji zalužuju građani.

“Dodali smo dio koji se tiče digitalnog društva. Mediji zaslužuju posebnu pažnju, ovog puta su iskazani u ovoj strukturi ministarstva i nadam se da će tim biti pospješen naš dobar odnos prema medijima”, dodao je Krivokapić.

Govoreći o ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, on je naveo da “nije napravljeno ono što je obaveza države, da dođemo do detaljnih urbanističkih planova, prostornim planovima i urbanizmom predvidimo potencijalne prostore koji su namijenjeni za buduće investicije”.

Prema riječima Krivokapića, iskazivanje ekološkog dijela pokazuje posvećenost obavezi koja proizilazi iz Ustava.

“Naša je želja da Crna Gora u dogledno vrijeme bude suštinski ekološka država”, poručio je Krivokapić.

On je kazao da nije u pitanju smanjenje broja ministara, nego optimizacija kojom žele da iskažu drugačiji odnos prema dosadašnjem djelovanju, “gdje su neka ministarstva bila
projektovana za pojedine ministre”.

“Želimo da djelujemo timski, a ne da ministar bude čovjek koji će sve da određuje u svom ministarstvu. Zajedničkim djelovanjem, timskim akcijama i u interesu svih građana Crne Gore”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da je Ministaratvo finasija “doživjelo” jedan dodatak koji je sada vezan za socijalno staranje.

Prema njegovim riječima, iz tog Ministarstva je izvučen dio koji se tiče unapređenja poslovanja i on je uključen u okviru ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako je naveo Krivokapić, ministarstvo ekonomskog razvoja, za razliku od svoje dosadašnje djelatnosti, predstavlja sve ekonomske akcije koje će doprinijeti da Crna Gora bude prepozanta i na taj način pospješiti industriju, turizam i IT sektor.

“To znači da smo se odlučili za društvo znanja u kojem dominira informaciona tehnologija, vještačka inteligencija i pametni pristupi. Tako da je to malo drugačije koncipirano Ministarstvo, sa težnjom da postignemo najznačajniji efekat, koji se tiče softverskog inženjeringa i obučenosti ljudi koji bi mogli da budu prepoznati u Crnoj Gori i izvan nje”, dodao je on.

Govoreći o Ministarstvu kapitalnih investicija, Krivokapić je naveo da je taj resor u suštini “izvučeni dio energetike sa jednim dodatkom i saobraćaja, koji je već postojao”.

“Tu će se prožimati i sve ostale kapitalne investicije, makar bile definisane kao elementi bilateralnih projekata koji bi imali sa partnerima iz okruženja”, dodao je Krivokapić.

Kako je kazao, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba da podstakne osnovni zadatak, da se pojača poljoprivredna proizvodnja, u šumarstvu okrene ka izvorima koji obezbjeđuju više i konkretnije.

“Da kroz vodoprivredu vodimo računa da obezbijedimo sve preduslove da očuvamo taj dio našeg potencijala, koji je sada na neki način pomalo i ugrožen”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da su se vrlo obazrivo odnosili prema sportu.

“Želimo da to bude jedna posebna grana, koja će da dođe do izražaja, jer mi imamo veliki potencijal i talente i želimo da sport i mladi budu dominantni. Ako sve pogledamo, onda je najprirodnije da se nađe u okviru ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta”, naveo je Krivokapić.

Najčitanije