fbpx
NaslovnicaCrna GoraNepravilan način razmišljanja uzrok prekomjerne težine

Nepravilan način razmišljanja uzrok prekomjerne težine


Podgorica, (MINA) – Nepravilan način razmišljanja uzrok je prekomjerne težine, smatra psihoterapeut Veselin Piletić.

On je kazao da je nauka napredovala u proučavanju fizičkog tijela, ali da sa djelima Sigmunda Frojda, Karla Gustava Junga i drugih naučnika na početku proučavanja velike misterije ljudske duše.

Piletić je, na tribini pod nazivom Značaj sporta i pravilne ishrane za djecu, đake i studente, naglasio da treba hraniti tijelo, navodeći da postoji hrana za tijelo i dušu.

“Ljudska duša se hrani sa ljubavlju. Što je ljubav iskrenija, istinitija, duša je više nahranjena. Istinita ljubav stvara unutrašnju energiju kod ljudskog bića. Što je unutrašnja energija jača, zdravlje duše i tijela je utoliko bolje”, kazao je Piletić.

Prema njegovim riječima, unutrašnja energija određuje nivo inteligencije i stabilnost i snagu ličnosti.

“Nedostatak unutrašnje energije uslovljava glad duše, glad suštinsku ljudskog bića. Nedostatak ljubavi u ljudskoj duši, podstiče ljudsko biće da glad duše liječi hranom za tijelo, dakle nedostatak ljubavi u ljudskoj duši uslovljava prekomjernu težinu tijela”, rekao je Piletić.

Kroz temu Značaj sporta i pravilne ishrane za djecu, đake i studente, Piletić je predstavio piramidu ishrane.

“Bitno je znanje u formiranju tanjira života, koje namirnice su osnovne u ishrani, a koje treba da se frekventno uvode u program i plan ishrane. Šta treba da se jede poslije, a šta prije treninga, i koji je to efekat određenih nutrijenata na njihovu energiju i spremnost kada se govori o bavljenju sportom”, zaključio je Piletić.

Farmakolog Kristina Boričić kazala je da je tribina bila dobra prilika da da se dosta toga nauči, a i da se prisjeti onoga što brzina života često natjera da padne u drugi plan.

Organizatori tribine bili su nevladine organizacije Centar za psihološke pripreme sportista i Živim život, čiji je projekat podržalo Ministarstvo sporta Crne Gore

Najčitanije