fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeophodna prevencija da ne bi sanirali posljedice

Neophodna prevencija da ne bi sanirali posljedice

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete se, uoči početka školske godine, bavi prevencijom, kako se kasnije svi ne bi bavili saniranjem ozbiljnijih posljedica, poručili su iz tog resora navodeći da, zajedno sa Institutom za javno zdravlje, traže kvalitetnija rješenja, pa i kad su teža.

Kako su kazali, u dopisima obrazovnim ustanovama jasno je naznačeno, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, da maske koje djeca donose u školu mogu biti platnene.

„Kako djeca školskog uzrasta i sad moraju u većini situacija nositi masku, procjena je da ta ista obaveza ne može izazvati značajno veće troškove“, navodi se na Facebook stranici Ministarstva.

Iz tog resora su naglasili da je odluka o nošenju maski – odluka struke.

„Ako razumijemo svrhu maske u ostalim situacijama i prostorima, onda je logično da se nose i u školi, jer je riječ o zatvorenom prostoru u kome satima boravi 15 i više djece“, pojasnili su iz Ministarstva.

Navodi se da će Ministarstvo, u saradnji sa Upravom za imovinu, obezbijediti sva neophodna sredstva za dezinfekciju, ali i beskontaktne toplomjere, kako za škole, tako i za vrtiće.

Iz Ministarstva su kazali da se podrazumijeva da će slučajevi djece ili drugih osoba u sistemu obrazovanja, koji usljed zdravstevnih stanja ne smiju da nose masku, biti posebno tretirani.

Takođe se, kako su naveli, podrazumijeva da saopštenja Ministarstva za javnost sumiraju ključne preporuke, ali da će same obrazovne ustanove dati sve potrebne dodatne detalje roditeljima.

Navodi se da bi predlog da se, mimo mišljenja struke, puste u redovan rade sve škole sa više desetina hiljada djece, gdje bi boravili u zatvorenom prostoru i eventualno bez maski, u ovom momentu bi značio prisilno pristajanje na scenario koji za djecu i članove njihovih porodica nikako ne može biti dobar.

„Dakle, mi se sad bavimo prevencijom, kako se kasnije svi ne bismo bavili saniranjem ozbiljnijih posljedica“, naglasili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, djeca su zajednički prioritet.

„I Ministarstvo prosvjete, zajedno sa Institutom za javno zdravlje, traži kvalitetnija rješenja, pa i kad su teža, a ne ona nekvalitetnija samo zato što su lakša“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza:Danas promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. U...