fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeophodan zaokret u pregovaračkom procesu sa EU

Neophodan zaokret u pregovaračkom procesu sa EU


Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori neophodan je zaokret u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), poručeno je sa konferencije povodom sedmogodišnjice početka pregovora, koja je danas održana u Podgorici.

Konferenciju “Sedam godina crnogorskih pregovora sa EU” organizovao je Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku Ministarstva javne uprave, njemačke fondacije Fridrih Ebert i Kancelarije za evropske integracije Vlade.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da Crna Gora pouzdano napreduje ka članstvu u EU, i najavio da će Vlada inovirati i osvježiti pregovarački model.

On je podsjetio da su pregovori započeti po novom modelu, koji je prvi put primijenjen na Crnu Goru.

“Novim i zahtjevnim principima, nastojali su da proces učinimo obavezom i vlasništvom cijelog društva”, kazao je Marković.

Kako je naveo, najvažniji politički prioriteti Crne Gore su podudarni ciljevima procesa proširenja.

To su, rekao je Marković, regionalna saradnja, dostizanje evropskih standarda i promovisanje demokratskih vrijednosti i vladavine prava uz ekonomski razvoj.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 32 od 33 poglavlja, i da već ima podršku 22 članice EU za otvranje posljednjeg preostalog.

Marković je kazao da danas, prema najnovijim istraživanjima, pristupanje Crne Gore u EU podržava dvije trećine građana.

On je rekao da će Vlada, u narednom periodu, nastaviti da radi na ispunjenju preostalih obaveza, posebno u vladavini prava, sa fokusam na oblasti na koje je ukazala Evropska komisija (EK) u ovogodišnjem Izvještaju.

„Povodom razmatranja posljednjeg Izvještaja, na Vladi smo zaključili da inoviramo i osvježimo pregovarački model, kako bismo osnažili naše aktivnosti, konkretizovali obaveze, ali i odgovornost za kvalitet pregovaračkog procesa“, istakao je Marković.

On je dodao da je saradnja sa nevladinim organizacijama (NVO) važan dio procesa.

„U posljednje vrijeme Vlada trpi konstantne kritike, pa i ja lično, da smo otupili oštricu te saradnje”, kazao je Marković.

On je najavio da će Vlada organizovati sastanke sa svim relevantnim NVO, kako bi povratila povjerenje i sinergiju u tom ključnom procesu.

“Vlada je, ako pogriješi, spremna da prizna svoju grešku, kao što je nesporno i spremna za saradnju”, poručio je Marković.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević kazala je da je posljednji Izvještaj EK daje ozbiljno poljuljanu sliku crnogorskog kredibiliteta u pregovaračkom procesu.

„U 28 poglavlja bilježimo ograničen napredak, a za godinu se smanjio broj poglavlja u kojima smo imali dobar napredak“, rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, prosječna ocjena za 33 poglavlja je minimalni napredak, ili brojčano izraženo 3,09.

„Ukratko, daleko je Crna Gora od odlikaša u ovom procesu. Za ovo najveću odgovornost snosi izvršna vlast, kao nosilac procesa pregovora, koji je taj proces stavila iza partijskog i partikularnog interesa“, istakla je Uljarević.

Kako je kazala, ne malu odgovornost imaju i zakonodavna i sudska vlast.

Uljarević je naglasila da proces evropskih integracija ne smije biti proces iznevjerenih očekivanja, i ne smije služiti za prikrivanje nedovoljne unutrašnje posvećenosti reformama.

Ona je rekla da je, nakon ovakvog učinka u prvih sedam godina crnogorskih pregovora, saglasna sa Markovićem da je potreban ozbiljan zaokret.

„On treba da počne suočavanjem sa ogledalom koje nam daje Izvještaj EK. Nakon toga treba da slijedi reorganizacija pregovaračkih struktura i načina rada, ali ne tako što bi se tehnički dio procesa dodatno kontaminirao političkim igrama“, naglasila je Uljarević.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da u procesu pregovaranja sa Unijom nema kompromisa.

On je upozorio da, ako nema napretka u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, to može da dovede do nazadovanja, ili zaustavljanja pregovora u drugim oblastima.

„Zaustavljanje pregovora podrazumijeva da je došlo do velikog nazadovanja u poglavljima 23 i 24“, dodao je Orav.

On je istakao da je ovogodišnji Izvještaj EK veoma jasan, i za svako poglavlje su istaknuta pitanja na kojima treba raditi.

To, kako je naveo, predstavlja jednu vrstu akcionog plana za Vladu i druge aktere – opoziciju, civilno društvo, poslovnu zajednicu i sve ostale.

Orav je kazao da su u Izvještaju naglašena pitanja iz poglavlja 23 i 24, i u EU se nadaju da će uslijediti veći napredak kad su u pitanju sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je kazao da je povjerenje u izborni sistem nešto što još nedostaje u Crnoj Gori, i podsjetio da u oktobru naredne godine slijede izbori.

„Potrebno je nešto kako bi se povratilo to povjerenje. Privremeni odbor za izbornu reformu je uspostavljen, i to je najbolje mjesto za politički dijalog“, kazao je Orav.

Prema njegovim riječima, šteta je što „oni koji traže taj proces, i koji su iznijeli taj plan prije godinu, više ne žele da ga implementiraju“.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević, kazao je da se Crna Gora od početka pregovora suočava sa pitanjem da li se moglo više i bolje i da li je dinamika pristupanja EU zadovoljavajuća.

„Svakako da uvijek može i bolje i više. Uzimajući u obzir kontekst u kom se nalazimo, možemo biti zadovoljni onim što je urađeno. Da li treba da budemo apsolutno zadovoljni i stanemo? Apsolutno ne“, rekao je Drljević.

foto: MINA

On je kazao da će fokus Vlade u narednom periodu biti usmjeren na dodatno jačanje crnogorskih institucija i proizvodnju konkretnih rezultata, navodeći da cijelo društvo treba da bude posvećeno realizaciji planova i aktivnosti.

Treba, kako je naveo, dodatno raditi na promociji evropskih vrijednosti i pozitivnih primjera iz svakodnevnog života građana.

„Ovo je zahtjevan proces cjelokupne tranformacije društva za koji je potrebno vrijeme. Možemo biti zadovoljni onim što je urađeno, a ostvareni rezultati dodatno motivišu da nastavimo naprijed“, zaključio je Drljević.

Direktor Regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert Maks Brendle kazao je da države u Evropi, bilo da su članice EU ili ne, zavise jedna od druge.

“Crna Gora je dio Evrope, evropskog razvoja, i kao takva pripada Uniji”, rekao je Brendle.

Najčitanije