fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeistine i dezinformacije mogu imati nesagledive posljedice

Neistine i dezinformacije mogu imati nesagledive posljedice

Podgorica, (MINA) – Uprava policije ne ograničava svojim pripadnicima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, ali, kako se navodi, moraju biti svjesni dužnosti i osjetljivosti trenutka kada je bezbjednost građana i države u pitanju i prema tome se na na adekvatan način i ponašati.

Policija navodi da da je bezbjednosni sistem Crne Gore posljednjim dešavanjima izložen brojnim destruktivnim djelovanjima.

“U ovoj delikatnoj situaciji, na upućene provokacije i prema aktuelnim dešavanjima pokazujemo senzibilitet, osuđujući različite vrsta pritisaka na policijske službenike i njihove porodice”, kaže se u saopštenju.

Djelovanje policije je, kako se navodi, usmjereno na očuvanje bezbjednosti svih građana države.

“Bezbjednost i mir čuvamo zakonitim ponašanjem uz uvjerenje da je odgovornost za bezbjednost na razboritom ponašanju svih građana”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je činjenica da se službenik Uprave policije nalazio na čelu litije u Baru.

“Ta okolnost bila je dovoljna da različite strukture unutar države i van nje, u ovom osjetljivom trenutku, iskoriste to kao način podrivanja bezbjednosne službe i njenog integriteta i da predstave da unutar policije postoji osjećaj nesigurnosti i nejedinstva. To je apsolutno neutemeljeno, policija je u ovom trenutku jedinstvenija nego ikada”, kaže se u saopštenju.

Stav Uprave policije je da je ovaj službenik iskoristio svoje pravo koje mu po Ustavu Crne Gore pripada i u odnosu na to nema nikakvu dilemu.

“Ali je time dao povod zlonamjernim stranama da misle i plasiraju iskonstruisane afere da je bezbjednosni sistem poljuljan i da sada na jedan još opasniji način vrše podrivanje državnih institucija”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da prema ovom službeniku nije pokrenut postupak odgovornosti, kako to pojednici vješto plasiraju, već se trenutno nalazi na bolovanju i posle prestanka razloga za bolovanje biće angažovan na poslovima koje je do sada obavljao.

“Reakcija Uprave policije u vezi s disciplinskom i drugom odgovornošću konkretnog službenika, neće biti ni veća, ni manja, nego što je propisano crnogorskim zakonima. Ista kakva bi bila u bilo kojoj drugoj demokratskoj državi”, poručuju iz policije.

Bezbjednosni sistem, kako se navodi, ima kapacitete koji na valjan i efikasan način može da stane na put destrukcije države i “zato smo stalno na meti perfidnih napada i konstruisanja različitih manipulacija u javnosti”.

“Masovnost okupljanja i pritisci različite vrste neće nas spriječiti u namjeri očuvanja mira i bezbjednosti svih građana uz upotrebu svih raspoloživih sredstava i kapaciteta”, kaže se u saopštenju policije.

Uprava policije navodi da se očekuju različite vrste provokacija koje idu u pravcu izazivanja afera socijalno – demagoškog tipa, koje utiču na emocije građana i aktivno se koriste za stavaranje osjećaja nesigurnosti, panike i konfuzije.

“Policija ukazuje na odgovornost svih subjekata društvene zajednice o potrebi i obavezi saopštavanja tačnih i provjerenih informacija u cilju objektivnog informisanja javnosti uz upozorenje da drugačije ponašanje može imati nesagledive posljedice”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...