NaslovnicaCrna GoraNATOPočinje sastanak ministara odbrane

Počinje sastanak ministara odbrane


Brisel, (MINA) – Sastanak ministara odbrane država članica NATO, na kome će učestvovati i crnogorski ministar Predrag Bošković, počeće danas u Briselu.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltemberg, najavio je u utorak da će podjela finansijskog tereta i odgovornosti biti jedna od glavnih tema sastanka.

On je na konferenciji za novinare rekao da je podjela tereta više od trošenja novca.

Stoltenberg je dodao da su evropske saveznice i Kanada znatno povećale troškove odbrane s ciljem dostizanja obećanih dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema njegovim rijčima, ministri će razgovarati o napretku u jačanju obrane u svim njenim aspektima.

Generalni sekretar Alijanse kazao je da su zabrinuti zbog nedostatka poštovanja ruskih međunarodnih obaveza, uključujući Ugovor o nuklearnim snagama srednje jačine, Ugovor o INF-u.

“Ovaj Ugovor ukida cijelu kategoriju oružja i ključan je element naše sigurnosti. Sada je ovaj sporazum u opasnosti zbog ruskih akcija”, naveo je on.

Stoltenberg je rekao da će se na sastanku baviti nestabilnošću u Sjevernoj Africi i Bliskom Istoku.

On je dodao i da će šefica evropske diplomatije Federika Mogerini razgovarati sa predstavnicima NATO o oblasti evropske bezbjednosti.

Sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO trajaće dva dana, a crnogorsku delegaciju predvodiće ministar Predrag Bošković.

Najčitanije