fbpx
25.8 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaCrna GoraNakon stabilizacije krize ubrzati dinamiku proširenja EU

Nakon stabilizacije krize ubrzati dinamiku proširenja EU

Podgorica, (MINA) – Nakon stabilizacije krize izazvane koronavirusom potrebno je ubrzati dinamiku proširenja Evropske unije (EU), kazao je predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović, dodajući da je uvjeren da EU prepoznaje zrelost koju je Crna Gora u krizi pokazala.

Predsjednici političkih stranaka koje su članice Evropske narodne partije (EPP) i šefovi vlada i država zemalja regiona učestvovali su na video konferenciji o Zapadnom Balkanu, koju je organizovao predsjednik EPP Donald Tusk, a Husović je predstavljao BS, koja je jedina partija iz Crne Gore članica EPP.

Husović je zahvalio EU za podršku Crnoj Gori u najtežim trenucima borbe protiv koronavirusa, naglasivši da je evropska solidarnost pokazana na djelu.

„Već sredinom marta, kada je kriza uzimala danak, pomoć EU od tri miliona EUR, namijenjena zdravstvenom sistemu u borbi protiv koronavirusa, je bila više nego dragocjena”, rekao je Husović.

Kako je naveo, Vlada Crne Gore već radi na definisanju modela za dodatnih 50 miliona pomoći od EU za prevazilaženje dugoročnih socio-ekonomskih problema izazvanih krizom.

Husović je kazao da je uvjeren da EU prepoznaje zrelost koju je Crna Gora pokazala, angažujući sve svoje kapacitete u doba jednog teškog i po mnogo čemu nepoznatog izazova.

„Naši zdrastveni radnici, ali i vojska, policija, komunalne službe, socijalni radnici i kompletna administracija je bila na visini zadatka i danas već možemo reći da smo krizu stavili pod kontrolom“, kazao je Husović.

On je naglasio nekoliko dobrih vijesti iz regiona kada je u pitanju evroatlanska perspektiva Zapadnog Balkana, a koje su se dogodile u posljednja dva mjeseca.

„Pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u znači dodatnu stabilnost i sigurnost u našem regionu. Ova zemlja je pristupila i pregovorima sa EU, što je takođe pozitivan signal i rekao bih, ispravljena greška EU iz oktobra prošle godine”, kazao je Husović.

Kako je dodao, zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa EU dobila je i Albanija.

“Sve to nas u Crnoj Gori raduje, dajući nam uvjerenje da je i naš spoljno-politički kurs svih ovih godina bio ispravan”, rekao je Husović.

On je kazao da je uvjeren da će se nakon stabilizacije zdravstvene situacije u regionu i EU svjedočiti pozitivnoj dinamici proširenja evropske porodice naroda, ocjenjujući da će Crna Gora uskoro postati naredna članica EU.

Husović je poručio da BS, kao članica vladajuće koalicije, reformskim procesima daje punu podršku, aktivno sudjelujući u njihovom sprovođenju.

Tusk je kazao da je prioritetno važna zajednička borba protiv virusa, uz izražen duh solidarnosti, naglašavajući važnost istinitosti informacija tokom krize.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković kazao je da će predsjedavanje te države Vijećem EU, uprkos pandemiji izazvanoj koronavirusom, biti obilježeno nastojanjima da politika proširenja EU ostane jedan od prioriteta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da EU nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana i da je Unija uputila snažan paket pomoći kojim će se ublažiti ekonomske posljedice izazvane pojavom koronavirusa.

Najčitanije