fbpx
NaslovnicaCrna GoraMugoša: Nastavlja se antievropsko djelovanje parlamentarne većine

Mugoša: Nastavlja se antievropsko djelovanje parlamentarne većine

Podgorica, (MINA) – Ponovno izglasavanje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi predstavlja još jedno antievropsko i antisistemsko djelovanje nelegitimne parlamentarne većine, i to u raspuštenom sazivu parlamenta, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

Kako je saopšteno iz SD-a, Mugoša je kazao da su poslanici početkom 2021. godine na brzinu usvojili antisistemske i antievropske izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, i da su za to dobili jasne kritike Evropske komisije (EK) u njena dva uzastopna izvještaja.

On je naveo da je ukazano da su navedene izmjene donijete bez adekvatnog konsultovanja i obezbjeđivanja usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

Mugoša je rekao da je u posljednjem izvještaju eksplicitno navedeno da su smanjeni zahtjevi uvedeni tim izmjenama izvor stalne zabrinutosti u pogledu zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencije i nezavisnosti državnih službenika.

U izvještaju je, kako je naveo, ukazano da bi nacrt izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi na sličan način smanjio takve zahtjeve na lokalnom nivou.

Mugoša je kazao da su poslanici raspuštenog aktuelnog saziva Skupštine opet pribjegli istom receptu.

On je rekao da su poslanici, koji su i predlagači navedenih izmjena Zakona, ponovo izglasali normativna rješenja, uz jasno ignorisanje mišljenja EK i civilnog sektora, iako znaju da su ti zakoni dio jednog od ključnih poglavlja na putu pristupanja Crne Gore EU.

“To što su po ko zna koji put izigrali jasna upozorenja i preporuke EU i sugestije i argumentovana mišljenja civilnog sektora govori o tome da je očigledno evropska profilacija kod određenih partija samo na retoričkoj ravni, i da svojim djelovanjem svjesno doprinose udaljavanju Crne Gore od EU”, istakao je Mugoša.

Kako je naveo, činjenica da se takva zakonska rješenja donose kada je raspušten parlament, i očigledna nesaglasnost određenih usvojenih rješenja sa pravnim sistemom, samo su još jedna potvrda neophodnosti promjene vlasti na vanrednim izborima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije