fbpx
NaslovnicaCrna GoraMontenegro petrolu zabranjen iskop na državnim parcelama u Mahali

Montenegro petrolu zabranjen iskop na državnim parcelama u Mahali

Podgorica, (MINA) – Osnovni sud u Podgorici donio je privremenu mjeru kojom je kompaniji Montenegro petrol zabranjena eksploatacija, odnosno svaka radnja na državnim parcelama u zetskom naselju Mahala.

Iz Osnovnog suda saopštili su da je država podnijela tužbu sa predlogom za određivanje privremene mjere, ukazujući da Montenegro petrol bespravno drži i vrši iskop tih parcela, što dovodi do štete, posebno po izvorište Bolje sestre.

Kako su rekli, država je tužila Montenegro petrol radi predaje nepokretnosti tri katastarske parcele u Mahali, navodeći da tuženi koristi i drži te nepokretnosti protivno zakonu i volji vlasnika i nelegalno vrši iskop.

To je, kako je ukazano, dovelo do štete na imovini države, a posebno utiče na vodoizvorište Bolje sestre koje napaja regionalni vodovod pijaćom vodom.

Iz Osnovnog suda su rekli da je u tužbi navedeno da bi dalja eksploatacija mogla dovesti do presušivanja, odnosno nestajanja vodoizvorišta i ugrožavanja velikih infrastrukturnih projekata.

“Kao i izmještanja riječnih korita, poplava, nestajanja šumskih površina, pojave erozije i klizišta, zbog čega je istovremeno tražena i privremena mjera zabrane svih daljih radnji na ovom zemljištu”, kaže se u saopštenju.

Iz Osnovnog suda naveli su da su dostavili tužbu sa predlogom za privremenu mjeru na odgovor tuženom.

Kako su kazali, tuženi u odgovoru nije sporio da su te parcele u vlasništvu države, a u njegovoj državini, pri čemu nije dostavio dokaz da za državinu ima bilo kakvog pravnog osnova, a posebno ne zasnovanog na ugovoru o kupoprodaji ili zakupu.

“Prilikom određivanja privremene mjere sud je posebno cijenio da su, prema zaključcima sa okruglog stola održanog 26. oktobra, sve naučne analize pokazale da, pored evidentnih klimatskih promjena, direktan uticaj na trend pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre imaju radovi u koritu i na obalama Morače, posebno u II zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je to pokazala i naučna studija “Monitoring, kontrola i zaštita vodoizvorišta Bolje sestre”, koju je uradio Geoprojekt.

Ta studija je, kako su rekli iz Osnovnog suda, ponudila određene mjere i rješenja za sprečavanje svake dalje devastacije izvorišta Bolje sestre, kao i za obezbjeđivanje neophodnih dodatnih količina vode.

Iz suda su kazala da je u vezi sa tim zaključeno da je neophodno hitno zaustaviti svaku eksploataciju pijeska i šljunka, kako u koritu Morače, tako i u njenom priobalnom dijelu, odnosno u II zoni zaštite izvorišta i sve radove na regulaciji korita rijeke Morače.

Zaključeno je, kako su naveli, da je neophodno preduzeti hitne mjere kako bi se izvršila njegova sanacija i tehnička rješenja za vraćanje nivoa Morače u prirodno stanje sa ciljem zaštite izdašnosti izvorišta Bolje sestre.

Iz Osnovnog suda kazali su da je zaključeno i da je potrebno istovremeno izraditi projekat regulacije korita Morače u odnosu na sadašnje stanje, u okviru koga je neophodno primijeniti mehanizme koji će isključiti svaku mogućnost dodatne eksploatacije šljunka u II zoni zaštite izvorišta.

“Imajući u vidu značaj urednog vodosnabdijevanja za turizam na crnogorskom primorju i potrebu da se u hitno djeluje, sud je našao da je neophodno odrediti privremenu mjeru kojom će zabraniti Montenegro petrolu da preduzima sve radnje na predmetnim nepokretnostima”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije