fbpx
NaslovnicaCrna GoraMonstat da izradi uputstvo kako bi se spriječile manipulacije

Monstat da izradi uputstvo kako bi se spriječile manipulacije

Podgorica, (MINA) – Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) pozvala je Monstat da izradi uputstvo po kojem bi opštinske komisije, po završenom popisivanju 16. novembra, fizički prebrojavale popisnice po etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovjesti, nakon čega bi se izradio zapisnik.

Taj zapisnik, kako su kazali iz ZBCG, potpisali bi svi članovi opštinskih popisnih komisija, kao što je to rađeno prilikom popisa 2003. godine.

„Prethodnih par dana svjedoci smo neke vrste političke borbe za dah Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih satelita, u vidu papagajskog ponavljanja mantre o odlaganju popisa“, kaže se u saopštenju.

Iz ZBCG su naveli da je gotovo svim građanima Crne Gore jasno da iza floskula o „nestabilnim političkim okolnostima i nedostatku adekvatne pripreme i monitoringa“ zapravo stoji neopisiv strah.

Prema njihovim riječima, taj strah upravo proističe iz činjenice da će ovo biti prvi slobodan popis u istoriji Crne Gore, dok DPS-u odgovara popis koji isključivo oni kontrolišu.

„Strah obuzima DPS i njihove satelite, zbog toga što više nema političkog i sistemskog pritiska, dominantno i prije svega na Srbe, a onda i na sve ostale da se izjasne kao nešto što nijesu“, kaže se u saopštenju.

Iz ZBCG su rekli da je do velike zloupotrebe došlo upravo prilikom popisa 2011. godine kada, za razliku od 2003, nije dozvoljeno fizičko prebrojavanje popisnica na nivou opštinskih komisija nakon završenog popisa, pa su se prilikom faze unosa i obrade popisnog materijala vršile razne mahinacije i manipulacije kako bi se smanjio broj Srba u Crnoj Gori.

„S obzirom na to da je svima, nama iskreno, a nekima samo na papiru, stalo da popis bude transparentan, ZBCG predlaže Monstatu da poboljša nivo transparentnosti“, naveli su iz te koalicije.

Oni su predložili da Monstat izradi uputstvo po kojem bi sve Opštinske popisne komisije, po završenom popisivanju 16. novembra, fizički prebrojavale popisnice po etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovjesti, nakon čega bi se izradio zapisnik.

„Svi zakonski i protokolarni uslovi da se popis održi su ispunjeni i popis će se održati, na veliku žalost bivšeg režima, a na radost slobodnih građana Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije