fbpx
NaslovnicaCrna GoraMišljenje VK daje dobre smjernice koje Vlada treba da uvaži

Mišljenje VK daje dobre smjernice koje Vlada treba da uvaži

Podgorica, (MINA) – Mišljenje Venecijanske komisije (VK) o setu pravosudnih zakona daje dobre smjernice koje Vlada treba da uvaži kako bi Crna Gora nastavila put ka Evropskoj uniji (EU), ocijenila je ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks.

“Na Vladi i zvaničnicima je da analiziraju dostavljene savjete i da vide kako ih mogu primijeniti na način koji je politički prihvatljiv”, kazala je Medoks.

Ona je, gostujući u emisiji Fokus na Televiziji Crne Gore, rekla da je Velika Britanija zainteresovana za stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana i da zato daje podršku Crnoj Gori kao susjedu EU.

Prema njenim riječima, nova Vlada je u prvih 100 dana rada izrazila posvećenost članstvu u NATO-u i pristupanju EU.

“Ali o njihovom radu možemo suditi samo o konkretnim koracima koje preduzmu”, smatra Medoks.

Kad je riječ o pristupanju EU, Medoks je naglasila da Crna Gora posjeduje dobar i sveobuhvatan okvir za dostizanje međunarodnih standarda u nizu oblasti, kako bi se obezbijedila stabilnost i brojne reforme.

Prema njenim riječima, usvajanje tih standarda omogućava izgradnju institucija, što je srž stabilnosti u bilo kojoj državi.

“Bez obzira ko je na vlasti, ukoliko se bude pratio taj obrazac, ta mapa puta, ta Vlada će moći da približi zemlju EU”, poručila je Medoks, prenosi portal RTCG.

Ona je rekla da je vjeruje da EU mora da dijeli njihovo viđenje da postoji korist u pridruživanju Crne Gore i da je potrebno da pruži podršku u tom procesu.

Medoks je rekla da britanska vlada blisko sarađuje sa crnogorskom na nizu pitanja, u cilju jačanja pravosuđa, kao i drugim oblastima.

“Tu je borba protiv organizovanog kriminala, oblast za koju smo posebno zainteresovani, posebno ovdje u ambasadi u Podgorici. Povećali smo i broj zaposlenih nedavno kako bismo konkretno mogli da osnažimo saradnju sa organima reda i zakona kako bismo ih podržali u toj borbi”, ocijenila je Medoks.

Govoreći o nikšićkim izborima, ona je rekla da je britanskoj Ambasadi bilo jasno da će oni, iako je riječ o lokalnim izborima, imati izuzetan uticaj na svakog političara i partiju u Crnoj Gori, ali i u regionu.

Podsjetila da su posmatrači na nikšićkim izborima primijetili određene neregularnosti.

“Ne planiramo da vršimo monitoring ili praćenje svih lokalnih izbora, ali ako vidimo da postoje slični navodi o drugim izborima u smislu očekivanja miješanja spoljnih aktera, trebalo bi razmotriti i naše dalje učešće u ovakvim posmatranjima”, poručila je Medoks.

Najčitanije