fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Tunel udar na pravosuđe i na Crnu Goru

Milatović: Tunel udar na pravosuđe i na Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Prokopavanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici udar je na institucije sistema i pravosuđe, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je novinarima na Žabljaku rekao da ne želi da žuri sa izjavama na tu temu, ali da jeste riječ o udaru na sistem.

“Svim građanima je jasno da je to udar na institucije sistema i pravosuđe. Zato ja kad govorim o demokratskom razvoju govorim o snažnom i reformisanom pravosuđu, koje mora da bude u fokusu i Skupštine i buduće vlade”, kazao je Milatović.

On je rekao da očekuje od svih nadležnih institucija da se odgovorno odnesu i slučaj rasvijetle do kraja.

“Nadam se da ovo neće biti slučaj o kojem javnost neće saznati u potpunosti cijelu sliku”, dodao je Milatović.

On je pozvao na odgovornost i na rasvjetljavanje tog slučaja.

“Tunel jeste udar na pravosuđe i na Crnu Goru. Očekujem od svih nadležnih organa da u potpunosti rasvijetle taj udar, da se nikada više ovakva stvar ne može desiti”, ponovio je MIlatović.

Komentarišući izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da treba izbjeći formiranje vlade sa antizapadnim koalicijama, Milatović je rekao da uvažava sve poruke strateških partnera Crne Gore, ali da je njegov stav ostao nepromijenjen.

On je kazao da je najvažnije da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spoljne politike, koja je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, koja je politika kredibilnog članstva Crne Gore u okviru NATO članstva i politika savezništva.

“Mislim da sam i ja kao predsjednik Crne Gore bio vrlo jasan kad je u pitanju spoljna politika države, i dok god su politički učesnici kreiranja naredne vlade na fonu tih programskih principa, ne vidim nikakav problem sa bilo čijim učešćem u toj vladi”, dodao je Milatović.

Kako je rekao, Crna Gora je suverena zemlja i na mandataru je da napravi vladu koja je, prije svega, u interesu crnogorskih građana.

Prema riječima Milatovića, prokopavanje tunela do Višeg suda je najbolji mogući primjer gdje fokus mora da bude u narednom periodu.

“Fokus mora da bude na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete da sa ljudima koji su navodno povezani sa kriminalnim strukturama graditi bolju i pravedniju Crnu Goru”, poručio je Milatović.

On je istakao da je za reformu pravosuđa potrebna kvalifikovana većina u parlamentu.

“Svaka moja riječ koja se odnosila na kreiranje vlade bila je upućena na potrebu reforme, smislene reforme pravosuđa”, dodao je Milatović.

On je kazao da bi volio da mnogi drugi učesnici političkog života u Crnoj Gori, uključujući i mandatara Milojka Spajića, više u javnosti obrazlažu stavove, način na koji vide novu parlamentarnu većinu, programske ciljeve buduće vlade.

“Volio bih da vidim i predstavnike drugih političkih partija koje učestvuju trenutno u Vladi da budu dodatno javno prisutniji i da obrazlažu svoje stavove građanima”, rekao je Milatović.

On je kazao da se ne slaže sa mnogim stavovima nekih njegovih strateških partnera.

“Ali to ne znači da ne treba da razgovaramo i da, možda, u tom razgovoru pronađemo neka bolja rješenja, da objasnimo neke stvari koje možda nijesu dovoljno jasne”, dodao je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije