fbpx
NaslovnicaCrna GoraMeđunarodna zajednica da reaguje zbog gaženja Ustava u Kotoru

Međunarodna zajednica da reaguje zbog gaženja Ustava u Kotoru

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je političke činioce i predstavnike nevladinog sektora i međunarodne zajednica da reaguju jer, kako su kazali iz te stranke, otvoreno gaženje Ustava u Kotoru može imati dalekosežne posljedice po demokratiju i društvo u cjelini.

Odbornici Dejan Ognjanović, Milica Ljutić i Mladen Donković, prisustvom na sjednici Skupštine opštine Kotor dali su kvorum lokalnoj vlasti koju čini koalicija Demokrate, “Za budućnost Kotora” i URA, da održe dvije sjednice.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković je, na konferenciji za novinare, predstavila otvoreno pismo koje je ta partija uputila ambasadama, međunarodnim i nevladinim organizacijama, medijima, nezavisnim intelektualima i politićkim subjektima.

U pismu su, kako je kazala Vuković, izrazili zabrinutost povodom dešavanja na sjednici lokalnog parlamenta u Kotoru održanoj 24. marta ove godine.

Ona je podsjetila da kotorska skupština pola godine nije zasijedala zbog nedostatka kvoruma.

“Samo nekoliko dana prije uvođenja prinudne uprave, tri odbornika DPS-a Dejan Ognjanović, Milica Ljutić i Mladen Donković, noć uoči sjednice, odlučili su da promijene političku stranu, glasaju za budžet i time produže mandat nefunkcionalnoj lokalnoj vlasti na čelu sa Demokratama“, navela je Vuković.

Ona je dodala da ta tri odbornika nijednim postupkom nijesu nagovijestili kolegama iz stranke i odborničkog kluba šta planiraju da urade.

„Takav presedan ukazuje na političku korupciju koja je (Vladimiru) Jokiću i Demokratama omogućila opstanak na vlasti“, rekla je Vuković.

DPS je, kako je istakla, maksimalno doprinio procesu tranzicije državne, ali i lokalne vlasti, pokazujući visok nivo demokratske zrelosti.

„Zato danas ne uskačemo kroz prozore opštine Kotor, ali upozoravamo i domaću i međunarodnu javnost da je na sjednici lokalnog parlamenta došlo do politčkog i pravnog nasilja i urušavanja demokratskih institucija koje su se mukotrapno gradile, izmeu ostalog, zahvaljujući našim međunarodnim parnterima“, navela je Vuković.

Ona je kazala da je na sjednici kamerama zabilježen snimak na kome se, kako je rekla, vidi kako Ljutić jasno dobija instrukcije, od za sada nepoznate osobe, da glasa u svoje, ali i u ime dva odbornika koji u trenutku glasanja nijesu bili u skupštinskoj sali.

Vuković je rekla da niko od ovlašćenih osoba u skupštinskoj sali nije reagovao na kršenje zakona i zloupotrebu demokratije, i da je DPS podnio krivične prijave protiv Ljutić i odgovornih lica.
Ona je navela da su u pismu ukazali i na dođađaje u Ulcinju.

„Gdje je koalicija Za novi početak pokušala na sve načine, uz brojne zloupotrebe, pritiske i nezakonitosti, da osvoji mandat više na lokalnim izborima“, rekla je Vuković.

Prema njenim riječima, tokom izbornog dana Ulcinj je bio pod opsadom bezbjednosnog aparata, a cjelokupnu akciju koordinirali su funkcioneri pojedinih partija koje vrše vlast na državnom nivou.

„Uz to, sva javnost čula je snimak na kojem predstavnici pomenutog političkog saveza otvoreno govore o kupovini glasova i ličnih dokumenata“, kazala je Vuković.

Kako je dodala, posljednji događaj u kotorskoj skupštini, ali i u Ulcinju otvaraju brojna pitanja.

„Ko ima pravo da obesmišljava izborne procese i izraženu volju birača na izborima? Da li u zemlji kandidatkinji za članstvo u Evropskoj uniji i članici NATO-a treba dopustiti legitimisanje loših političkih praksi koje imaju sjenku korupcije“, navela je Vuković.

Zbog toga, kako je kazala, pozivaju političke činioce, predstavnike nevladinog sektora i međunarodne zajednica da reaguju jer, kako je rekla, otvoreno gaženje Ustava u Kotoru može imati dalekosežne posljednice po demokratiju i društvo u cjelini.

„Ovakvo postupanje ostatka kotorske vlasti i bivših odbornika DPS-a legitimiše sumnje da su upleteni u političku korupciju i aktivira alarm za uzbunu svima koji misle dobro Crnoj Gori i njenim građanima“, rekla je Vuković.

Ona je dodala da se isto može reći za dešavanja u Ulcinju.

„Koja su dodatno uvjerila da Crna Gora klizi ka stanju u kojem izbori ni na jedan način neće reflektovati volju birača, već isključivo pojedinaca koji zloupotrebljavaju javne resurse i to što obavljaju vlast“, navela je Vuković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije