fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedenica: U kontaktima zaraženih biće još novih slučajeva

Medenica: U kontaktima zaraženih biće još novih slučajeva

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se očekuje rast broja zaraženih koronavirusom, zbog čega je potrebno poštovati preporuke nadležnih, rekla je načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica.

Ona je u Jutarnjem programu Javnog servisa saopštila da se u Crnoj Gori na bolničkom liječenju nalazi 40 pacijenata inficiranih koronavirusom.

Najviše ih je u Beranama – 18.

“Narednih dana se može očekivati rast boja inficiranih, jer imamo veliki broj, pa pratimo kontakte, u njima ćemo sigurno nalaziti pozitivne. Važno je da se prate preporuke ljekara i epidemiologa. Moramo svi zajedno dati maksimalan doprinos”, istakla je Medenica.

On je saopštila je da je na teritoriji Crne Gore 40 hospitalizovanih pacijenata inficiranih novim koronavirusom. U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ih je 15, u Beranama 18, a u Baru sedam.

“Svi ponaosob moramo da damo veliki doprinos”, poručila je Medenica, prenosi portal RTCG.

On je kazala da ovo nijesu ostaci prvog talasa epidemije.

“Mi smo završili epidemiju, prvi talas epidemije. Zadnji slučaj je bio 4. maja, i od tada su prošla dva inkubaciona perioda od 28 dana”, rekla je Mede3nica.

U tom periodu, podsjeća ona, U Crnoj Gori nije registrovan nijedan slučaj.

“Poslije toga je bila interepidemijska faza, nijednog dana nijesmo prestali sa uzorkovanjem. Imali smo druge indikacije na osnovu čega smo uzorkovali i to nam je bio skrining da slučajno u populaciji nema nešto zaostalo. U tom periodu smo se malo opustili svi”, rekla je Medenica.

Najčitanije