fbpx
NaslovnicaCrna GoraMatica crnogorska svjedok svih značajnijih društvenih zbivanja

Matica crnogorska svjedok svih značajnijih društvenih zbivanja

Podgorica, (MINA) – Matica crnogorska je od 1993. godine bila sudionik i svjedok svih značajnijih društvenih zbivanja u Crnoj Gori i predstavljala supstitut pasivnim nacionalnim institucijama nauke i kulture, saopšteno je na obilježavanju 30 godina od osnivanja te organizacije.

Iz Matice crnogorske rekli su da su u petak obilježene tri decenije postojanja Matice, kao i da je na svečanosti povelja za izuzetan doprinos utemeljenju i afirmaciji institucije uručena nekadašnjem generalnom sekretaru, Novici Samardžiću.

Povodom jubileja predstavljena je i specijalna publikacija koja donosi sažet pregled tridesetogodišnjeg djelovanja Matice.

Predsjednik Matice Ivan Jovović istakao je da se jubilej te institucije obilježava u godini velikih iskušenja za državu i crnogorski narod.

„Vjerujemo da bi izazovi s kojima se danas susrijećemo bili manji da su ključni politički i društveni činioci u prethodnom periodu prihvatili bitne odrednice dva programska dokumenta Matice: ‘Crna Gora pred izazovima budućnosti (1999)’ i ‘Crna Gora na evropskom putu (2013)’“, rekao je Jovović.

On je kazao da ta dva dokumenta sveobuhvatnim porukama imaju snagu nacionalnog programa, objektivizirajući sliku Crne Gore u mnogim oblastima, a naročito na polju kulture, identiteta, prosvjete i nauke.

„Programi Matice crnogorske svjedoče o njenom temeljnom pristupu u promišljanju društvene problematike, ali i o intelektualnom kapacitetu njenih članova“, kazao je Jovović.

Prema riječima Jovovića, Matica crnogorska je u periodu od 1993. godine bila sudionik i svjedok svih značajnijih društvenih zbivanja u Crnoj Gori i predstavljala supstitut pasivnim nacionalnim institucijama nauke i kulture.

„Kao odraz građanske i demokratske Crne Gore koja se protivila ratovanju za tuđe nacionalne interese, Matica crnogorska je od samog početka predano učestvovala u formiranju i djelovanju Pokreta za nezavisnu i evropsku Crnu Goru, o čemu svjedoči dokumentovana monografija“, podsjetio je Jovović.

Samardžić je istakao ulogu Matice crnogorske kao čuvara i tumača crnogorskog duhovnog blaga, tradicije, istorije i nasljeđa.

„Počastvovan sam što sam od početka uključen u društvo Matice crnogorske. To je bilo zborno guvno ljudi kojima je imperativ ‘biti i postojati’ imao prednost nad ‘imati i profitirati’“, rekao je Samardžić.

On je rekao da u vremenu globalne nestabilnosti, sukoba i tektonskih potresa u svim sferama, ulogu Matice crnogorske vidi kao čuvara i tumača duhovnog blaga, tradicije, istorije i nasljeđa, sa sviješću da „moramo braniti lik čovjeka u ljudskom biću“.

Predstavljajući specijalnu publikaciju objavljenu povodom jubileja Matice crnogorske, Vesna Kilibarda se osvrnula na izdavačku produkciju u okviru koje je tokom tri decenije objavljeno sto šezdeset i šest naslova.

„Kad se tome doda trinaest svezaka godišnjaka i devedeset šest brojeva časopisa Matica, jasno je da se radi o impozantnim brojkama“, kazala je Kilibarda.

Kako je navela u izdavačkoj djelatnosti Matice crnogorske od početka se njegovala tematska i žanrovska raznovrsnost.

„U okviru više biblioteka objavljivana su istoriografska djela, istorijski izvori i zbirke arhivskih dokumenata, književna djela i studije o crnogorskoj književnosti i crnogorskom jeziku, djela posvećena različitim vidovima materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa“, kazala je Kilibarda.

Ona je podsjetila da je znatan dio izdavačkih poduhvata Matica crnogorska ostvarila u saradnji s uglednim institucijema zemlje i regiona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije