fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Vlada posvećena Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici

Marković: Vlada posvećena Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici

Podgorica, (MINA) – Vlada je u potpunosti posvećena Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici, poručio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Marko Marković, koji je učestvovao na Šumanovom forumu za bezbjednost i odbranu u Briselu.

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da je Marković na forumu učestvovao na poziv visokog predstavnika Evropske unije (EU) za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

Kako su naveli, Marković se tokom foruma sastao sa najvišim zvaničnicima EU, Boreljom i zamjenikom generalnog sekretara za zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku i pružanje odgovora na krizne situacije u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), Šarlom Frizom.

Marković je zahvalio Borelju na pozivu i istakao značaj održavanja foruma, kao važne platforme za traženje najboljih rješenja za uspostavljanje dugotrajnog mira na globalnom nivou.

Iz Ministartva su rekli da je on ukazao na dragocjenost diplomatskog iskustva koje je Borelj podijelio sa prisutnima u domenu izgradnje trajnih partnerstava i stabilnosti u svijetu.

„Prilikom razgovora sa Frizom, Marković je istakao punu posvećenost 44. Vlade Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici (CSDP)“, kaže se u saopštenju.

Govoreći o odbrambenoj dimenziji EU, on je posebno ukazao na značaj Evropskog mirovnog instrumenta (EPF), kao mehanizma EU koji doprinosi jačanju odbrambenih kapaciteta partnerskih država, kao što su zemlje Zapadnog Balkana.

Marković je zahvalio na podršci koju EU pruža regionu kroz EPF i ponovio posvećenost Crne Gore da intenzivira saradnju sa Unijom u domenu odbrane, kroz implementaciju zajedničkih projekata, a u skladu sa prioritetima i potrebama Vojske Crne Gore.

„Friz je istakao značaj učešća naše zemlje u međunarodnim misijama i operacijama EU, čime doprinosimo globalnom miru i stabilnosti i izrazio spremnost EEAS da nastavi sa pružanjem podrške Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je forum okupio veliki broj ministara odbrane država članica EU, partnerskih zemalja iz cijelog svijeta, kao i predstavnika međunarodnih i regionalnih organizacija, uticajnih tink-tenk organizacija i akademskih institucija.

„To je ujedno bila prilika da se na visokom političkom nivou razgovara o modalitetima za pružanje odgovora na savremene bezbjednosne prijetnje i izazove, kroz osnažena partnerstva“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...