fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković pozvao Amfilohija na dijalog

Marković pozvao Amfilohija na dijalog

Podgorica, (MINA) – Premijer Duško Marković pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, navodeći da je taj pravni akt stupio na snagu i da rokovi za njegovu primjenu teku.

Marković je u pismu upućenom Amfilohiju naveo da je Vlada spremna da još jednom zajednički sagledaju najbolja rješenja za primjenu članova 62, 63 i 64 Zakona i da dijalogom i mogućno konsenzusom otklone svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene.

On je kazao da je Vlada spremna da otpočne dijalog o pripremi temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa.

„Uvjereni smo da je ovo nužna etapa koja nas dijeli od konačnog cilja, a to je izgradnja povjerenja i odnosa međusobnog poštovanja, te uvažavanja države od strane pravoslavne crkve, a u korist zajedništva svih pravoslavnih vjernika“, navodi se u pismu.

Marković je rekao da je vrijeme i prilika da se još snažnije posvete slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije.

Vlada, kako je kazao, tu priliku vidi i prepoznaje i biće joj snažno posvećena.

„Želimo da sa Vama, sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve u Crnoj Gori podijelimo očekivanje i nadu da uprkos izazovima i polemikama, a posebno političkim uplitanjima iznutra i s vani – donošenje Zakona neće izazvati nove podjele u pravoslavnom biću Crne Gore“, navodi se u pismu upućenom Amfilohiju.

Marković je kazao da Zakon treba posmatrati kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i vjersko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem su se zatekli i kao propis koji je usaglašen sa savremenim evropskim standardima i koji je zadobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, čije je preporuke Vlada uvažila ugradivši ih u zakonski tekst.

Vlada je, kako je rekao, spremna da učini dodatni napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem.

„Ka tom kompleksnom i zahtjevnom cilju potreban je novi sadržaj u odnosima Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji uz povjerenje kao nužni uslov, podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge“, stoji u pismu Markovića.

Najčitanije