fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠimun: Ljekari bolnice Danilo Prvi doprinijeli razvoju medicinske struke

Šimun: Ljekari bolnice Danilo Prvi doprinijeli razvoju medicinske struke

Podgorica, (MINA) – Ljekari bolnice Danilo Prvi za proteklih 150 godina doprinijeli su razvoju medicinske struke i nauke u Crnoj Gori, rekao je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

On je, povodom obilježavanja 150 godina postojanja Opšte bolnice (OB) Danilo Prvi na Cetinju, kazao da je duga i bogata tradicija bolnice, u kojoj su iznikli korijeni crnogorskog zdravstva, poznata i priznata nadaleko.

“Generacije zdravstvenih radnika gradile su zdravstvenu službu na Cetinju i znanje, umijeće i humanost, koju nosi ljekarska profesija, nesebično davali stanovnicima iz ovih krajeva, ali i šire“, kazao je Šimun.

Šimun je kazao da su ljjekari bolnice Danilo Prvi za proteklih 150 godina dali izuzetno doprinijeli u razvoju medicinske struke i nauke u Crnoj Gori.

„Prve dvorske ljekare doveo je na Cetinje davne 1858. godine knjaz Danilo, čije ime bolnica nosi i danas. Kruna zalaganja i pregalaštva tadašnjih zdravstvenih poslenika je izgradnja bolnice “Danilo Prvi” na Cetinju, koju je podigao knjaz Nikola“, naveo je Šimun.

On je dodao da se bolnica razvijala na modernim naučnim osnovama i narednih decenija bila je okosnica razvoja zdravstvene službe i zdravstvene kulture u državi.

I tada, kao i danas i svih proteklih 150 godina, kako je kazao Šimun, pored stručnosti i izuzetnog profesionalizma u radu, ljekarima i medicinskom osoblju nije falilo ljubaznosti, pažnje i humanosti za svakog pacijenta.

„Jubilej koji danas obilježavamo prilika je da i mi kao donosioci odluka obećamo svim građankama i građanima koji ovdje dobijaju uslugu zdravstvene zaštite, da ćemo u narednom periodu ovu ustanovu, kako u infrastrukturnom, tako i u kadrovskom smislu oporaviti i dati joj izgled i ugled kakav joj pripada“, poručio je Šimun.

On je naveo da se trenutno na specijalizaciji nalazi 11 ljekara cetinjske bolnice, a da će, uz stručni kadar koji sada radi u ustanovi, u periodu koji slijedi, bolnica biti pojačana sa hirurzima, anesteziolozima, radiolozima, internistima, ginekologom i specijalistom otorinolaringologije.

„Pored usluga sekundarnog nivoa, koje ovdje imaju visok stepen kvaliteta, u ovoj ustanovi od skoro je dostupan i novi CT skener, koji će značajno unaprijediti dijagnostiku, ljekarima olakšati rad, a pacijentima omogućiti brzu i efikasnu zdravstvenu uslugu“, rekao je Šimun.

On je naveo da je u toku međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za objekat stare dječije bolnice koji se nalazi u kompleksu opšte bolnice,.

Šimun je kazao da ove godine Bolnica Danilo prvi dio projekta Energetske efikasnosti koji Ministarstvo zdravlja sprovodi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

„Po završetku ovih radova, uslovi za boravak i rad u ovoj ustanovi biće komforniji i u skladu sa savremenim standardima iz ove oblasti“, rekao je Šimun.

On je, kako se navodi, izrazio uvjerenje da će cetinjski pregaoci i čuvari zdravlja stanovnika Prijestonice, nastaviti da koračaju svojim utabanim putem i u budućnosti, njegujući tradiciju i veliko ime bolnice Danilo Prvi.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da je Prijestonica, ponosni grad sa bogatom istorijom i nasljeđem, svjedok vremena gdje, kako je kazao, svaki kamen, ulica i institucija nose epitet “prvog” i “najstarijeg”.

“Tako se i bolnica Danilo Prvi, čiji jubilej slavimo danas, ponosno uklapa u tu priču prvih i najstarijih i kao takva stoji kao simbol zdravstvene zaštite i humanosti za koji su vezani počeci crnogorskog zdravstva“, dodao je c.

On je naveo da ti epiteti bolnice nose sa sobom, ne samo čast i posebnu ulogu koju je imala kako kroz istoriju tako i danas, već i odgovornost koja se posebno uvažava i poštuje, a koja seže 150 godina unazad.

Đurašković je naglasio da je današnja proslava jubileja prilika, ne samo za veličanje prošlosti, već i za osvrt na sadašnjost i budućnost.

“Kontinuirano ulaganje u zdravstvene ustanove predstavlja zajedničku investiciju u perspektivu i dobrobit svih nas, kojom stvaramo efikasan, kvalitetan i pristupačan zdravstveni sistem“, kazao je Đurašković.

On je kako se navodi, rekao da se nada da će bolnica Danilo Prvi uz nove investicije u infrastrukturu, inovacije i obrazovanje medicinskog osoblja biti perjanica zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

„Neka godine pred nama budu ispunjene novim uspjesima, novim ljekarskim imenima, koje će dati Danilova bolnica i prije svega kontinuiranim zalaganjem za dobrobit onih koji se oslanjaju na vašu brigu i medicinsku njegu“, kazao je Đurašković.

Direktor OB na Cetinju Ivan Ivanović podsjetio je da je Danilova bolnica i danas nadaleko poznata po ginekologiji sa porodilištem, kao i da je prije deset godina počelo sa radom, prvo u javnom zdravstvu Crne Gore, odjeljenje Humane reprodukcije, gdje su se mnogi parovi ostvarili kao roditelji i dobili željeno potomstvo.

Pored toga, kako je dodao Ivanović, na visokom niovu je i cetinjska hirurgija, otorina, oftalmologija, pedijatrija.

„A ona evo stoji i dan danas, prkoseći vremenu i nevremenu i sjećanjima i bolu, ostala iza svih ratova, koje je preturila i koji je ne urušiše, kao ni jedno zdanje zidano vremena davnih, na ovom dlanu među gudurama kamenoga mora i svjetlosti Njegoševe, sa vrha Lovćena“, poručio je Ivanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije